czwartek, 26 listopada 2015

Daktylowe ciasto świąteczne (bez glutenu, cukru i laktozy)


Świąteczne ciasto z suszonych owoców to u nas w domu już tradycja. Żadne inne ciasto nie smakuje tak jak angielskie ciasto świąteczne. Niezwykle wilgotne, przepięknie pachnące korzennymi przyprawami, z bardzo dużą ilością suszonych owoców. W tym roku do tradycyjnej wersji ciasta świątecznego z dużą ilością aromatycznego alkoholu, na którą przepis możecie znaleźć tutaj, dołączy z całą pewnością świąteczne ciasto daktylowe bez glutenu, laktozy i cukru. Zapewniam, że mimo to ciasto jest pyszne i nadal słodkie. Przepis pochodzi z najnowszej książki Nigelli Lawson. Posłużył mi jednak za inspirację bo ciasto w oryginale według mnie jest stanowczo za słodkie. Przy takiej ilości suszonych owoców dodatkowy cukier jest naprawdę zbędny. Ciasto można zrobić dosłownie na ostatnią chwilę bo w przeciwieństwie do tradycyjnego Christmas Fruit Cake to nie wymaga okresu "leżakowania". Polecam!


Składniki:

500 g suszonych daktyli
200 g suszonej żurawiny
200 g rodzynek
225 g mielonych migdałów
200 g powideł śliwkowych
100 g migdałów w słupkach
175 g nierafinowanego oleju kokosowego
250 ml mocnej czarnej herbaty
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
3 duże jajka

oraz:

3 łyżki powideł lub konfitury do posmarowania wierzchu ciasta (u mnie konfitura z pomarańczy)

Zaparzyć mocną herbatę. Żurawinę, rodzynki, powidła, olej kokosowy oraz przyprawy wrzucić do garnka (najlepiej z grubym dnem lub teflonowego). Daktyle pociąć na małe kawałki i dodać do garnka. Wlać mocną herbatę, zamieszać. Podgrzewać cały czas mieszając do momentu zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować nadal mieszając, przez 10 minut. Mieszanie nie tylko zapobiega przywieraniu masy do dna garnka ale również przyspiesza rozklejanie się daktyli. Zdjąć garnek z palnika, pozostawić na około godzinę do ostygnięcia.

Przygotować okrągłą formę do pieczenia o średnicy 20 cm. Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg o takich wymiarach jak dno formy.


Następnie przyciąć z papieru prostokąt na tyle długi by objął cały bok foremki - posłuży jako wyłożenie boków tortownicy. Prostokąt powinien być o 6 cm wyższy niż bok formy.


Zgiąć prostokątny papier na dole na szerokość 2 cm - powstanie tak jakby lamówka. Przy pomocy nożyczek ponacinać gdzieniegdzie zagięty paper.



Wyłożyć przygotowany papier wokół boków formy ponacinanym bokiem do dołu, na dno formy położyć wycięty z papieru okrąg.




Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C. Jajka roztrzepać trzepaczką. Migdały mielone oraz słupki dodać do przestudzonej masy owocowej. Wlać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać, najlepiej przy pomocy dużej drewnianej łyżki. Masa będzie bardzo gęsta. Gotową masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, wygładzić wierzch. Piec przez około 1 godzinę 30 minut lub 1 godzinę i 45 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie tylko lekko lepki od ciasta.

Wyjąć z piekarnika, postawić formę na kratce, posmarować wierzch ciepłego ciasta powidłami lub konfiturą (u mnie konfitura pomarańczowa). Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto najlepiej jeść dzień po upieczeniu. Przed podaniem można je posmarować dodatkową warstwą powideł lub konfitury.


Ciasto można przechowywać do miesiąca. Należy je jednak owinąć szczelnie podwójną warstwą papieru do pieczenia a następnie folią.



Christmas Date Cake - gluten free, lactose free, sugar free

250 ml strong black tea
500 g medjool dates
200 g dried cranberries
200 g sultanas
175 g coconut oil
200 g ground almonds
200 g sugar free thick plum jam (plus 3 tbsp orange marmalade to brush on the cake)
100 g chopped almonds
3 large eggs (beaten)
2 tsp ground ginger
2 tsp ground cloves
1/2 tsp ground cloves


You will need: 1 x 20cm/8-inch springform cake tin.

Preheat the oven to 150ºC/gas mark 2/300ºF. Using your springform cake tin as a template, cut out a baking parchment circle for the bottom, and then make a lining for the sides of the tin that is about 6cm/2¼ inches higher than the height of the tin itself. Do this by making a very long rectangular strip of baking parchment, then fold the long bottom edge in by about 2cm/¾inch, as if turning up a hem, then take a pair of scissors and snip into this hem at intervals as if to make a rough frill. Curl this around the inside of the tin, with the frilly edge flat on the bottom, and then sit your parchment circle on top of the frilled bit to hold it in place.

Pour 250ml/1 cup boiling water over a teabag, let it steep. Remove the stones from the dates, and snip each date into 4 pieces, using scissors.

Put everything in a saucepan except for the almonds and eggs. Place on the heat, stirring to mix, and stir every now and again until it comes to a bubble. Then turn down the heat and let it simmer for 10 minutes, stirring frequently. After 10 minutes, take the pan off the heat and let the batter stand for 30 minutes.

Stir in the ground almonds and the chopped almonds, followed by the beaten eggs, and when it’s all combined pour it into the prepared tin and even out the top with a spatula, then bake for 1½–1¾ hours. The sides will be coming away from the tin, and the cake, while squidgy, should leave only a slight stickiness (rather than any actual batter) on a cake tester.

Remove to a wire rack, brush with about 3 tablespoons of orange marmalade and let the cake cool in its tin (if your marmalade is firm, you may need to warm it a bit first to make it brushable – 20–30 seconds in the microwave, or warmed through in a small saucepan should do). Leave for a day before eating. You can brush a little more marmalade on top again, before slicing and serving.

The cake can be made 1 week ahead. Wrap the cooled cake in a double layer of baking parchment of greaseproof paper and a layer of foil. Store in an airtight container in a cool place. Once cut, store the cake – still wrapped in baking parchment and foil – in an airtight container for up to 1 month.


 
Inspiracją przepisu jest Date and Marmalade Christmas Cake Nigelli Lawson z książki  "Simply Nigella".

8 komentarzy:

  1. Musi być bardz słodkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och nie mogę już doczekać się świąt.Uwielbiam bakalie a to ciasto to kopalnia tych słodkości i wygląda przepysznie!!!! Ula

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis. na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie - można czymś zastąpić czarną herbatę? Jakiś inny płynny komponent?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie. Herbata to tradycyjny składnik ciasta tego typu.

      Usuń
  5. Cóż za pyszności, zapisuję!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj