czwartek, 19 listopada 2015

Domowe Oreo

Oreo czyli najpopularniejsze i najlepiej sprzedające się ciastka w Stanach Zjednoczonych. Kruche, mocno kakaowe okrągłe herbatniki przełożone warstwą słodkiego kremu. Oreo po raz pierwszy pojawiły się w 1912 roku w Nowym Jorku a ich popularność wciąż nie słabnie nie tylko w Ameryce ale również na całym świecie. Choć nie jestem ich zagorzałym fanem i stanowczo bardziej wolę kruche ciastko niż nadzienie :-) postanowiłam spróbować zrobić je w domu. W internecie aż roi się od przepisów na Oreo. Większość niestety bardziej przypomina kakaowe markizy niż Oreo ze sklepu. Próbowałam więc... testowałam różne kombinacje składników... i oto są! Dokładnie takie jak chciałam. Najprawdziwsze domowe Oreo. Powiem więcej... domowe są nawet lepsze! Teraz i Wy możecie mieć je w domu :-)


Składniki:
Na 22 - 25 szt.

235 g mąki pszennej
145 g masła
50 g cukru pudru
50 g ciemnego kakao
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli (2 g)


Mąkę wsypać do miski, dodać kakao, cukier puder i sól. Wymieszać. Wlać ekstrakt z wanilii. Masło pokroić w kostkę. Rozetrzeć masło palcami z suchymi składnikami. Dodać jajko i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Blachę do pieczenia ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Stolnicę lub blat również wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 4 mm.


Na cieście delikatnie odciskać dowolny wzór przy pomocy stempelka do ciasta. Nie należy jednak przyciskać stempla zbyt mocno.


Następnie przy pomocy okrągłego wykrawacza do ciastek lub np. metalowego kieliszka o średnicy 4,5 - 5 cm wykrawać ciasteczka.



Ciasteczka układać na przygotowanej blaszce do pieczenia w niedużych odstępach. Schłodzić  w lodówce przez 15 minut. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Piec ciasteczka przez około 10 - 12 minut. Wyjąć z piekarnika. Po chwili przełożyć ciasteczka na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Krem waniliowy:

110 g masła o temperaturze pokojowej
185 g cukru pudru
35 g śmietany 36 %
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Masło zmiksować z cukrem pudrem do białości. Wlać ekstrakt waniliowy, dodać śmietanę. Ubijać jeszcze chwilę do połączenia się składników.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Można też po prostu odciąć końcówkę rękawa bez nakładania tylki. Nakładać krem na jedno ciasteczko, przyciskać drugim ciastkiem. Schłodzić.

Smacznego! :-)


__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:

Kokosanki - najlepsze!Domowe batoniki Daim



8 komentarzy:

  1. Uwielbiam Oreo, więc takiej domowej wersji chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mistrzowskie wykonanie.Już nie mogę się doczekać kiedy spróbuję.Pozdrawiam EN

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne...mmmm!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy może być śmietanka 30 procent? I czy musi być schłodzona? Proszę o szybką odpowiedź, bo ciasto się chłodzi-:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepsza jest 36% schłodzona. Po prostu lepiej się ubija.

      Usuń

Drukuj