czwartek, 1 października 2015

Precle bawarskie (Laugenbrezeln) - Najlepsze!


Bawarskie precle czyli laugenbrezeln to stanowczo nasza ulubiona odmiana precli. Dlaczego? Bo smakują jak słone paluszki XXL :-) Zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące ale nadal puszyste w środku. Potem, mimo że ich chrupkość nieco maleje, nadal są pyszne nawet dzień po upieczeniu.

Długo szukałam idealnego przepisu i ... choć jest ich bardzo dużo, to niestety nie znalazłam takiego, który w 100% od A do Z usatysfakcjonowałby nasze wymagające kubki smakowe. Stworzyłam go więc sama metoda prób i błędów. I oto jest!

By uzyskać wspaniałą brązową skórkę i niepowtarzalną teksturę precli, trzeba włożyć w ich przygotowanie nieco pracy, ale zapewniam, że warto. Ciasto na początku należy schłodzić, potem bardzo krótko obgotować i upiec. Typowe precle robione w ilościach hurtowych najczęściej są obgotowywane w roztworze sody kaustycznej. W warunkach domowych nie polecam jednak tej metody bo wymaga dużej czujności i ostrożności, soda kaustyczna jest bowiem substancją bardzo silnie żrącą. Testując przepisy wydawało mi się, że w domu nie ma możliwości osiągnięcia efektu smakowego jak z niemieckiej piekarni bez sody kaustycznej. A jednak udało się! Sekret tkwi w odpowiednio nasyconym roztworze sody oczyszczonej. Tu proporcje i czas gotowania są naprawdę kluczowe. Spróbujcie! Polecam, szczególnie fanom piwa i piłki nożnej ;-)


Składniki:

Na 8 dużych precli:

500 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
30 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
7 g suszonych drożdży instant
1 łyżka drobnego brązowego cukru (13 g)
1 łyżka soli (10 g)

 oraz:

2 litry wody
60 g sody oczyszczonej
sól morska gruboziarnista do posypania
1 duże żółtko
1 łyżka ciepłej wody


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, wgnieść w nią miękkie masło. Cukier i sól rozpuścić w 300 ml ciepłej wody i wlać do mąki. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej lekko mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 w miarę równych kawałków, około 110 g każdy.


Blat lub stolnicę lekko natłuścić olejem. Z każdego kawałka uformować około 20 cm wałeczek , rolując go po blacie. Odłożyć na bok. W ten sposób przygotować wszystkie kawałki ciasta.


Następnie zrolować każdy z wałeczków na długość 40 - 50 cm, najlepiej tak by środek pozostał nieco grubszy a boki cienkie.


Formować precle jak na zdjęciach i odkładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
 

Przykryć precle ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić precle do lodówki na około 50 minut.



W dużym garnku zagotować 2 litry wody z sodą. Wyjąć precle z lodówki. Zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum. Każdy precel, po jednym, wkładać do wrzącej wody i gotować (z zegarkiem w ręku!) po 10 sekund z każdej strony, delikatnie przekręcając precla na druga stronę po upływie wskazanego czasu.
 

Wyjmować precle dużą łyżką cedzakową, dobrze odsączając każdego z wody i układać na blaszkach wyłożonych pergaminem.


Żółtko roztrzepać z 1 łyżką ciepłej wody. Przy pomocy pędzelka posmarować każdy z precli. 
 

Posypać precle grubą solą. 


 W najgrubszym miejscu każdego z precli zrobić ostrym nożem nacięcie.


Piekarnik rozgrzać do 230°C. Piec każdą z blach około 15 - 18 minut do momentu uzyskania przez precle mocno złotobrązowego koloru. Im ciemniejszy precel tym jego smak intensywniejszy. Wyjąć, wystudzić.

Precle można z powodzeniem zamrozić - po uformowaniu ciasta należy włożyć precle do zamrażarki. Potem wystarczy je ugotować i upiec wydłużając odpowiednio czas pieczenia.

Smacznego! :-)





13 komentarzy:

  1. Piękne precle:) Też się do nich przymierzam. Bardzo je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super!!! Przepis podany i opatrzony fajnymi zdjęciami krok po kroku.Zresztą wszystkie Twoje przepisu są opisane bardzo precyzyjnie.Gratuluję.Ula

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można zastąpić drożdże instant świeżymi? Jeśli tak to w jakiej proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Trzeba zrobić zaczyn z 25 g świeżych drożdży.

      Usuń
  4. Wyszły wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis!!! Polecam w 100 % !! Wyszły przepyszne !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis !!! Polecam w 100 % !! Są przepyszne, takie jak lubię !!

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś niesamowitego! Wyszły idealne! Dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszły idealne! Niesamowite! Wielkie dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zamiast brązowego cukru można dodać zwykły.

    OdpowiedzUsuń
  10. w końcu się za nie zabrałam i wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłem raz na próbę i teraz jestem zamęczany przez rodzinę o kolejne, chyba im smakują bo mi żyć nie dają tylko marudzą o kolejne

    OdpowiedzUsuń

Drukuj