niedziela, 13 września 2015

Szarlotka z bezową pianką


Kolejna odsłona szarlotki :) Tym razem do delikatnego, kruchego ciasta i całej masy jabłkowego nadzienia dołączyła puszysta bezowa pianka. Kwaśne jabłka i słodka beza - połączenie idealne! Polecam!

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki dodać do sypkich składników. Lekko zagnieść. Dodać żółtka, wlać ekstrakt waniliowy. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę a następnie ponakłuwać widelcem.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Podpiec spód przez około 15 minut, do lekkiego zarumienia. Wyjąć, wystudzić.

Nadzienie:

1,5 kg kwaśnych jabłek (Antonówka, Szara Reneta)
1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka z grubszym dnem, bądź teflonowego i poddusić. Jeśli zajdzie potrzeba, jabłka można podlać niewielką ilością wody. w trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się rozklejać, dodać cynamon i wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałki jabłek.

Bezowa pianka:

5 białek
250 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilka minut. W masie nie powinno być żadnych nierozpuszczonych grudek cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 130°C z termoobiegiem lub 150°C bez termoobiegu.

Nadzienie jabłkowe wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch nałożyć masę bezową. Piec około 45 minut, do momentu, aż beza lekko się zarumieni, będzie sztywna na wierzchu, ale nadal puszysta w środku. Wyjąć, wystudzić przez minimum 2 godziny.

Smacznego! :-)


__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
 
Szarlotka tradycyjnaSzarlotka orkiszowa z kratką 

 

17 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Chętnie ją kiedyś upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle odmian szarlotki to chyba tylko na Twoim blogu. Ta wygląda i na pewno jest pyszna jak wszystkie Twoje wypieki, które próbowałam. Zdjęcia bardzo fajne. Gratulacje!!! Maria

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukier można zastąpić ksylitolem? A mąkę inna bezglutenowa?

    OdpowiedzUsuń
  4. Forma może być sylikonowa?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze.. nie polecam silikonowych form. Najlepsze są ceramiczne i metalowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety mam tylko silikonową. Tarty na słono się udają, może nie będzie źle ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy to nadzienie jabłkowe nie bd za rzadkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłek nie należy rozklejać na mus - powinny zostać wyraźne kawałki. Nadzienie jest gęste i zwarte.

      Usuń
  8. Przepis idealny;) tyle w temacie mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie byłam mistrzynią wypieków,nie wychodziły mi więc ich nie robiłam. Zmusiły mnie do tego dopiero dzieci i mąż,który uwielbia szarlotkę. Próbowałam już kilku przepisów z Pani blogu i wszystkie ciasta mi wyszły:-) Więc teraz szaleję z ciastami. Pozdrawiam i dziękuję;-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj