poniedziałek, 29 grudnia 2014

Podwójnie czekoladowe muffiny z wiśniami


Wiśnie i dużo dużo czekolady.. Połączenie idealne.. i bardzo pyszne! Słodycz mlecznej czekolady przeplata się z wytrawnym smakiem jej gorzkiej odmiany, do tego orzeźwiające, soczyste wiśnie. Całość wieńczy glazura z gorzkiej czekolady i słodka wisienka koktajlowa. Czy można chcieć czegoś więcej? Polecam wszystkim wielbicielom czekolady :-)

Składniki na 12 szt.:

250 g mąki
250 g jogurtu naturalnego (gęstego)
250 g wiśni z kompotu, mrożonych lub świeżych (bez pestek!)
125 g cukru trzcinowego
100 ml oleju
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
50 g ciemnego kakao
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej

Dekoracja:

12 wiśni koktajlowych
150 g gorzkiej czekolady

Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać. Wiśnie odsączyć z zalewy. Jeśli używamy wiśni mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić. Czekoladę połamać i pociąć nożem na małe kawałeczki.

W drugiej misce lekko roztrzepać jajka, dodać olej i jogurt. Powstałą masę przelać do miski z suchymi produktami, wrzucić pokrojoną czekoladę i wiśnie. Wymieszać by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. Łyżką nakładać ciasto do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Piec 25 min. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Pozostałą gorzką czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do miseczki pasującej kształtem do małego rondla. W rondlu zagotować wodę, postawić na nim miskę z czekoladą. Rozpuścić czekoladę. Wystudzone muffiny posmarować rozpuszczoną czekoladą. Na środku każdego muffina wcisnąć wisienkę.

Smacznego! :-)
 



__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:


Muffiny z borówkami i białą czekoladąBabeczki czekoladowo - miętowe

3 komentarze:

  1. Wyglądają jak z kawiarnianych sieciówek, ale na pewno smakują milion razy lepiej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi się bardzo podobają! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam to połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj