![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUNfOa-b8r_daqCPhaD2W-Xn9Y7d3zyk2ufSMlj_kKsuYiRLPbO-8ysNR-tCoCo8ykLLVg_GTmRZR80SBTwrftH_VoXZaupSWVaEzMq79v8XadskK-NqEmNBvMgSoauMoDbEOaMt_Xbd8/s1600/tarta-cytrynowa_maniapieczenia.com-03a.jpg)
Zawsze, kiedy zaczyna się "sezon" na cytrusy i można bez problemu kupić dojrzałe, niewoskowane cytryny, bardzo chętnie piekę przepyszną, angielską tartę cytrynową. Ze względu na swój bardzo orzeźwiający, kwaśno-słodki smak, ciasto to stało się wręcz nieodłącznym elementem świąt w moim domu, kiedy to zasłodzeni pozostałymi słodkimi wypiekami z przyjemnością sięgamy po coś o kontrastującym smaku :-) Tarta najlepiej smakuje w towarzystwie greckiego jogurtu lub lodów waniliowych, można też podawać ją z bitą śmietaną.
Ciasto:
300 g mąki
150 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
W misce, połączyć mąkę z cukrem pudrem, dodać pokrojone w małą kostkę masło, rozetrzeć palcami. Dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto kruszy się, można dodać odrobinę lodowatej wody, jeśli jest za lepiące - troszkę mąki.
Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Dno formy do tarty o średnicy ok 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Masa cytrynowa - Lemon curd:
250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (najlepiej niewoskowanych) = ok. 1 kg cytryn
skórka starta z 3 cytryn
250 g cukru
150 g masła
4 żółtka
4 całe jajka
Cytryny dobrze wyszorować szczoteczką. Z 3 sztuk zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok. Sok wlać do rondla, dodać startą skórkę, cukier i pokrojone w małą kosteczkę masło. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników.
W drugim rondlu roztrzepać jajka i żółtka. Podgrzany sok należy powoli wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę cytrynową podgrzewać na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje a na wierzchu pojawią się charakterystyczne "bąbelki".
Zdjąć z ognia, wylać masę na podpieczone ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 10 min. Masa powinna stężeć, ale nie może zbrązowieć.
Wyjąć, ostudzić, schłodzić w lodówce. Podawać z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub jogurtem greckim.
Smacznego! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHnOK5tKzVTsr1ejo75vELc26P7bu1eELGzw2wNXKhi5VXQ8k0vcfUk1Zz1gz2gr8auIoZj25VOukQVSL-TLXoIIJJanC66W1JiC2aQCEK8f3-cCsGCQrok7SLn3iFeE-waQJ76ALHTRk/s1600/tarta-cytrynowa_maniapieczenia.com-02.jpg)
Ciasto w sam raz na upał.Bardzo ładnie udekorowane:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Talentem cukierniczym nie grzeszę, a wszystko się udało :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńByło przepyszne 😁
OdpowiedzUsuń