sobota, 9 maja 2015

Kruche ciasto z rabarbarem


Klasyczne kruche, lekko cynamonowe ciasto z dużą ilością kwaskowego, rabarbarowego nadzienia. Najpyszniejsze w towarzystwie lodów waniliowych lub truskawkowych. Jedno z moich ulubionych owocowych połączeń smakowych. Polecam!

Ciasto:

300 g mąki pszennej zwykłej lub razowej
150 g masła
100 g cukru pudru
2 duże żółtka
1 łyżeczka cynamonu
ewentualnie 1 łyżka zimnej wody

Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder i cynamon. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników. Dodać żółtka. Szybko wyrobić  gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.


Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 lub 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. 
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Mniejszą część ciasta przeznaczyć na wylepienie spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków i wierzchu ciasta.
Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Nadzienie:

900 g dojrzałego rabarbaru* 
1 łyżeczka cynamonu

oraz:

cukier puder do posypania

*Najsmaczniejszy jest cienki, mocno czerwony rabarbar.

Rabarbar umyć, odkroić końcówki i pokroić na ok. 0,5 cm kawałki. Wrzucić do miski, dodać cynamon i wymieszać.

Boki tortownicy wylepić ciastem.  Wsypać pokrojony rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta.

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Piec ok. 45 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Wyjąć, wystudzić.  Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem. Można również podawać ciasto ciepłe. Wybornie smakuje podane z lodami.

Smacznego! :-)





Rabarbarowa rewolucja
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:

Tarta z rabarbarem i beząJogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami

1 komentarz:

Drukuj