Jedno z doskonałych połączeń smakowych: kwaśny rabarbar i słodka beza. Słodycz kruchego ciasta i chrupkiej bezy powodują, że dodatek cukru do rabarbaru jest naprawdę zbędny. Tartę lubię również z dodatkiem lodów waniliowych. Poezja smaku! Polecam :-)
Składniki:
Ciasto:
225 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 duże żółtko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier
puder, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych
składników. Dodać żółtko. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.
Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C.
Wyjąć
ciasto z lodówki. Wylepić całą formę ciastem. Piec przez ok. 15 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć, wystudzić.
Nadzienie rabarbarowe:
900 g dojrzałego rabarbaru
5 łyżek wody
1 czubata łyżeczka cynamonu
*Najsmaczniejszy jest cienki, mocno czerwony rabarbar.
Rabarbar umyć, odkroić końcówki i pokroić na ok. 0,5 cm kawałki. Wrzucić do garnka o grubym dnie bądź teflonowego, dodać cynamon i wymieszać. Wlać wodę, zamieszać. Dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż rabarbar ładnie się rozklei, zmięknie a sok odparuje. Nie należy jednak dopuścić do całkowitego rozklejenia rabarbaru - w masie powinno pozostać nieco kawałków. Zdjąć z ognia. Wystudzić.
Beza:
4 białka
200 g cukru
Białka ubić na sztywną pianę.
Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie
się rozpuści – trwa to kilka minut. W masie nie powinno być żadnych grudek
cukru.
Piekarnik rozgrzać do 130°C z termoobiegiem lub 150°C bez termoobiegu.
Masę rabarbarową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Następnie równomiernie nałożyć masę bezową. Piec ok. 45 min, do momentu aż beza lekko się zarumieni, będzie sztywna na wierzchu, ale nadal puszysta w środku. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego! :-)
Wygląda obłędnie :-) Uwielbiam tarty z owocami i bezą, ale zawsze mam problem z bezą ;-)
OdpowiedzUsuńcuuudo!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna tarta i piękne, apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj tartę według Twojego przepisu i pierwszy raz spód wyszedł taki, jak chciałam :)
Pozdrawiam :)
Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam!
UsuńWygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńA co robisz z żółtkami, które zostają z bezy? :)
OdpowiedzUsuńNajczęściej to właśnie białka mi zostają :) ale jeśli zostaną żółtka to robię kruche ciasto lub piekę ciasteczka. Kruche ciasto można długo przechowywać w lodówce lub zamrozić. Pozdrawiam!
UsuńNie spodziewałam się, że ciasto będzie aż tak dobre. Smaki świetnie się przenikają - podczas robienia ciasta obawiałam się, ze warstwa rabarbaru będzie zbyt kwaśna, a potem, ze beza będzie za słodka, ale okazało się, ze całość wyszła pyszna. Dziekuje za przepis :-)
OdpowiedzUsuń