Na koniec lata i lodowego sezonu a także na Dzień Czekolady, który 4 września jest obchodzony w Warszawie i paru innych miastach proponuję przepyszne domowe lody mega czekoladowe. Choć w upały preferuję lżejsze smaki lodów to potem... czekoladowe lody są jak znalazł :-) Mocno czekoladowe, ekspresowe w wykonaniu, z chrupiącymi kawałkami czekolady, rozpływające się w ustach. Przepyszne! Bardzo polecam!
Składniki na około 1100 ml lodów:
400 g schłodzonej śmietany kremówki 36%
400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego
125 g cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100 g gorzkiej czekolady najlepiej powyżej 60% kakao
50 g mlecznej czekolady
oraz:
100 g płatków czekoladowych lub drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
Czekoladę gorzką i mleczną połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej: wrzucić czekoladę do miseczki, którą umieścić nad garnkiem lub rondelkiem z gotującą się wodą. Mieszać od czasu do czasu, aż czekolada rozpuści się. Wystudzić czekoladę.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodać kakao. Zmiksować na gładką masę. Następnie powolutku, małym strumieniem wlewać stopioną czekoladę, nie przestając miksować. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste.
Spienioną lodową masę przelać do pojemnika na lody, zamknąć i wstawić do zamrażarki. Po około 3 - 4 godzinach, masa zgęstnieje, wtedy należy dodać do niej płatki czekoladowe lub małe kawałki czekolady i wymieszać. Wstawić masę lodową do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego! :-)
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Najpierw malaga - teraz czekoladowe ...pycha !!
OdpowiedzUsuńTo są moje ulubione lody i są przepyszne. Te ze sklepu nawet najlepszej marki nie są tak dobre jak lody według Twojego przepisu. Gratuluje!!!:) Pozdrawiam Ula
OdpowiedzUsuńMmm, obłędnie czekoladowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńMimo że chłodno to warto zrobić bo lody są przepyszne. Właśnie się delektuję ich smakiem.
OdpowiedzUsuńWyborne!!!
Czy lody latwo sie nakladaja po wyciagnieciu z zamrazalki?
OdpowiedzUsuńRaczej tak. Wszystko zależy od temperatury zamrażarki.
UsuńPrzemieszać lody czyli mikserem czy łyżką? Dziekuje za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńHow to make chocolate ice cream home made
OdpowiedzUsuń