Truskawki.. :-) Uwielbiam! To stanowczo jedne z najzdrowszych i najmniej kalorycznych owoców. Nie tylko wybornie smakują ale również odkwaszają organizm, obniżają poziom złego cholesterolu, ułatwiają spalanie tłuszczu i wybielają zęby. Truskawki wspaniale sprawdzają się jako dodatek do ciast i deserów.
Tym razem proponuję zdrową wersję tarty z truskawkami. Prawdziwa tarta FIT! Tarta bez wyrzutów sumienia :-) Kruche przepyszne ciasto, delikatny budyń z kokosową nutą i masa truskawek. Bez pieczenia, bez glutenu, bez jajek, masła.. i bardzo prosto! Najprostsze ciasto kruche. Do tego zdrowy budyń z kaszy jaglanej. Tu znów same prozdrowotne profity.. Kasza jaglana również odkwasza organizm, jest też dobrym źródłem wapnia, żelaza, fosforu i krzemu. A całość... hmm.. jest po prostu przepyszna i co tu dużo mówić - znika w tempie błyskawicznym. Spróbujcie koniecznie! Polecam :-)
Składniki:
Ciasto:
100 g płatków owsianych (w wersji bez glutenu należy pamiętać o wersji bez glutenu)
100 g wiórków kokosowych
150 g suszonych daktyli
80 g mielonych migdałów
60 g nierafinowanego oleju kokosowego
2 łyżki zimnej wody
Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem, tylko tyle by woda pokryła daktyle, odstawić na 10 minut. Daktyle powinny ładnie zmięknąć. Odsączyć daktyle z wody, najlepiej na sitku.
Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmiksować w blenderze, prawie na proszek. Dodać namoczone daktyle i olej kokosowy. Ponownie zmiksować. Wyjąć gęstą masę z blendera, wrzucić do miski, dodać mielone migdały i zimną wodę. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno lepić się jak typowe ciasto kruche. Jeśli jest za suche można dodać odrobinę wody, jeśli za mokre - trochę mielonych migdałów. Podane proporcje powinny dać ciasto o idealnej konsystencji.
Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 25 cm z wyjmowanym dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić formę ciastem. Wstawić ciasto do lodówki.
Budyń jaglany z nutą kokosową:
puszka pełnotłustego mleczka kokosowego (400 ml)
100 g suchej kaszy jaglanej
60 ml wody
2 łyżki wiórków kokosowych
dowolny zdrowy słodzik (ilość wedle uznania)
oraz:
600 g świeżych dorodnych truskawek
3 łyżki konfitury truskawkowej (efekt błysku)
Kaszę wrzucić na sito, dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Następnie przelać ją wrzątkiem.
Mleko kokosowe i wodę przelać do garnka, najlepiej z grubszym dnem, zagotować. Wrzucić kaszę. Po doprowadzeniu do wrzenia należy zmniejszyć ogień na średni. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Kasza wchłonie cały płyn, nie powinna być jednak po tym czasie twarda. W trakcie gotowania się kaszy warto obserwować co jakiś czas co dzieje się w garnku, jeśli kasza zacznie przywierać do dna - należy dodać troszkę wody i zamieszać. Szybkość gotowania się kaszy zależy od producenta, jedne gatunki gotują i rozklejają się szybciej - inne potrzebują więcej czasu.
Następnie zdjąć garnek z ugotowaną kaszą z palnika, zostawić kaszę pod przykryciem na 10 minut.
Ugotowaną kaszę posłodzić do smaku i zmiksować blenderem, najlepiej ręcznym na gładki krem. Wrzucić wiórki kokosowe, wymieszać. Lekko przestudzić.
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na pół. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Jaglany budyń równomiernie rozsmarować na kruchym cieście. Wierzch ciasta udekorować gęsto truskawkami.
By otrzymać piękny połysk na truskawkach należy lekko podgrzać konfiturę truskawkową i przy pomocy pędzelka posmarować nią każdą truskawkę. Dzięki temu zabiegowi truskawki nie tylko uzyskują blask ale również stanowczo dłużej będzie można przechowywać ciasto - konfitura chroni owoce przed wysychaniem.
Przechowywać ciasto w lodówce.
Smacznego! :-)
Cudna i na pewno pyszna:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! :) musi też dobrze smakować! :)
OdpowiedzUsuńCzy olej kokosowy należy najpierw roztopić? Czy też wystarczy dodać go do pozostałych składników i zblendować?
OdpowiedzUsuńWystarczy dodać do składników, nie trzeba rozpuszczać.
UsuńIle kalorii ma porcja takiej tarty?
OdpowiedzUsuńJest przepyszna, zdrowa i można ją jeść bez wyrzutów sumienia.Ja spróbowałam i polecam każdemu kto lubi słodkości.Pozdrawiam.Ula
OdpowiedzUsuńCo można dać zamiast daktyli ?
OdpowiedzUsuńDaktyle najlepiej sklejają ciasto.
UsuńMam pytanie o dowolna ilosc substancji slodzacej (w moim przypadku jest to sproszkowana stewia)czy moze Pani podac orientacyjna ilosc, aby tarta byla slodka ale nie przeslodzona? z gory dziejuje!
OdpowiedzUsuńWystarczy dodając spróbować smak i dozować słodycz jak kto lubi :)
UsuńCzy tej tarty - nawet spodu- się w ogóle nie piecze?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Nie trzeba nic piec.
UsuńZa mało mleka kokosowego. ..mam za mało masy.. powinny być 2 puszki..
OdpowiedzUsuńJakby były 2 puszki to by kleik wyszedł nie krem..
UsuńPrezentuję się super; d
OdpowiedzUsuńPozdrawiam .
Dziękuję za ten blog :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy są świetne , urozmaicają nam- bezglutenowym ludzikom życie.
Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)
Świetny przepis. Na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna 😋 dzisiaj już drugi raz ja serwuje ☺
OdpowiedzUsuńile taki kawałek ma kcal?:P
OdpowiedzUsuńW jedzeniu fit nie chodzi o kalorie bo to nie one wyznaczają czy coś jest zdrowe. Czasem coś ma dużo kalorii ale te kalorie są dla nas dobre dlatego nie przeliczam na blogu ilości kalorii przypadającej na kawałek.
UsuńZrobiłam ze śliwka. Póki co chłodzi się w lodówce. Ślinka mi cieknie na sam widok.
OdpowiedzUsuńZamiast nie zdrowego słodziku lepiej ksylitol.
OdpowiedzUsuńPisząć "zdrowy "Słodzik" miałam na myśli stewię, ksylitol, syrop klonowy etc :-)
UsuńTarta obłędna! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! :-)
UsuńBardzo bardzo smaczny spod ! Zamiast oleju koko dodałam pastę bo ją wolę znacznie bardziej ;) polecam spróbować ! nie dałam papieru do pieczenia i niestety trochę się przykleiło bo blaszki, czy tylko papier w tym pomoże ? Nie mam wyciąganego spodu :(
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, dziś zrobię. Mam tylko pytanko, kaszę gotujemy w mleczku kokosowym z puszki (stała część z wodą) z dodatkiem 60ml wody, zgadza się? Chcę tylko potwierdzić,bo zazwyczaj kaszę gotuje się w mleku kokosowym z kartonu, tzn.w większosci przepisów tak podają. Cudnie to wygląda, super ławtwy przepisik, lecę do kuchni!!
OdpowiedzUsuńczy można czymś innym zastąpić mielone migdały? pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie spód zbyt mocno czuć kokosem,przez co krem i truskawki są słabo wyczuwalne. Ale przepis fajny, następnym zazem zrobię inny spód. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń