Orange curd czyli wspaniały angielski krem pomarańczowy. Doskonały jako dodatek do przeróżnych deserów, lodów, ciast i owoców. W mroźną zimę krem pomarańczowy wniesie do Waszego domu nieco słonecznego lata :-) Polecam!
Składniki
(Na około 350 g kremu):
120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (zwykle są to 2 duże pomarańcze)
skórka starta z 2 dużych pomarańczy (umytych i wyszorowanych szczoteczką)
80 g cukru
80 g zimnego masła
2 duże jajka (L)
2 duże żółtka (L)
Najbardziej niezawodną metodą przygotowania kremu pomarańczowego jest ugotowanie go na parze. Należy przygotować garnek lub rondel z dopasowaną do niego wielkością metalową
lub szklaną miską. Miska musi dokładnie przylegać do
garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody, zagotować. Miskę postawić na garnku z wodą.
Masło pokroić w małą kosteczkę. Jajka roztrzepać. Do miski wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy, dodać skórkę z pomarańczy i roztrzepane jajka. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Po kilku minutach masa stanie się ciepła, wtedy należy dodać połowę pokrojonego masła cały czas mieszajac.
Po około 5 minutach masa zacznie gęstnieć, należy wtedy dodać resztę masła i zmniejszyć ogień do minimum i cały czas mieszać intensywnie do momentu pojawienia się charakterystycznych bąbelków. Zdjąć miskę z garnka. Nie wolno dopuścić do zagotowania masy - inaczej krem zważy się.
Przełożyć krem do słoika i schłodzić. Pod wpływem niskiej temperatury krem zgęstnieje. Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego! :-)
ZOBACZ TAKŻE:
1)Czy ciasto z glazurą trzymane przez 1 dzień w lodówce może stracić połysk?
OdpowiedzUsuń2)ile powinnam mrozić ciasto przed polaniem i czy ciasto po rozmrożeniu nie będzie zbyt wilgotne i zbite?
Niestety nie wiem o które ciasto chodzi...
UsuńPrzepyszny,wlasnie zrobilam z podwojnej porcji .
OdpowiedzUsuń