Kruche delikatne ciasto, dużo brokułów i wyrazisty w smaku ser pleśniowy Gorgonzola. Jedno z najlepszym połączeń smakowych! Prosto, szybko i bardzo smacznie. Quiche [czyt.: kisz] to francuska odmiana tarty ze stanowczo większą ilością pysznego nadzienia. Jest bardzo sycący więc wspaniale nada się na samodzielny posiłek, sprawdzi się również podczas wszelkich imprez, można go zjeść również na zimno, nadal będzie pyszny. Bardzo polecam!
Składniki:
Ciasto:
195 g mąki pszennej
125 g masła
1/2 łyżeczki soli
1 duże żółtko
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z solą. Dodać masło, wgnieść je w mąkę rozcierając palcami. Dodać żółtko i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 40 minut.
Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować lekko masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Wierzch ciasta ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Piec spód około 15 minut. Ciasto powinno tylko lekko się zarumienić. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.
Farsz:
500 g brokułów
250 g sera gorgonzola lub Lazur
300 g śmietany 18 %
3 jajka
sól i czarny pieprz do smaku
oraz:
około 30 g płatków migdałowych do posypania wierzchu
Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Wrzucić do gotującej się osolonej wody i krótko obgotować przez 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Odsączyć.
Gorgonzolę lub ser Lazur pokroić lub pokruszyć na małe kawałeczki. Na podpieczony spód wysypać połowę sera pleśniowego. Ułożyć na nim ciasno ugotowane brokuły, posypać je pozostałym serem.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać sól i pieprz do smaku. Wylać masę jajeczną na brokuły. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec quiche przez około 40 - 45 minut, do momentu zezłocenia krawędzi. Wyjąć i od razu serwować. Można też podać quiche na zimno, każda wersja jest bardzo smaczna.
Smacznego! :-)
Wygląda bardzo apetycznie.Na pewno się skuszę i taką tartę zrobię. Pozdrawiam.Ula
OdpowiedzUsuńProsta i pyszna! Rewelacyjny przepis ☺ Dziękuję!
OdpowiedzUsuń