niedziela, 21 lutego 2016

Tort cytrynowo - bezowy


Krucha, słodka beza i kwaskowy, cytrynowy krem. Połączenie po prostu idealne :) Bezy doskonale komponują się z kwaśnymi dodatkami. W sezonie letnim możecie dodać do tortu dodatkowo świeże maliny :-) Taki tort to prawdziwa przyjemność dla podniebienia. Blaty bezowe można zrobić wcześniej a krem robi się naprawdę ekspresowo. Jeśli macie w lodówce zbędne białka, zróbcie bezowy tort! Nie ma pyszniejszego wykorzystania białek niż beza! Polecam :-)

Składniki:

Blaty bezowe:

6 białek
300 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysować ołówkiem okrąg o średnicy ok. 23 - 24 cm. Papier przewrócić na drugą stronę by ołówek nie odcisnął się potem na bezie. 

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilkanaście minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować.

Piekarnik rozgrzać do 90°C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na dwie równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach łyżką lub przełożyć masę bezową do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką (u mnie Wilton 1M). Piec obie blachy jednocześnie przez około 3 godziny. Po upływie 1,5 godziny najlepiej zamienić blachy miejscami.

Wyjąć z piekarnika. Zostawić bezy na blachach do całkowitego ostygnięcia. Blaty bezowe najlepiej upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia na całą noc w zamkniętym piekarniku.

Krem cytrynowy:

225 g kremu cytrynowego lemon curd np. z tego przepisu
250 g schłodzonego serka mascarpone
150 g schłodzonej śmietany kremówki 36%

oraz:

do dekoracji:

2 - 3 łyżki kremu cytrynowego lemon curd

Śmietanę ubić na sztywno. Lemon curd delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. Stopniowo dodawać ubitą śmietanę. Na paterze położyć jeden z bezowych blatów, posmarować go równomiernie kremem cytrynowym. Pozostały lemon curd przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą niedużą tylką lub po prostu odciąć końcówkę rękawa.  Wyciskać lemon curd na warstwę kremu tworząc fantazyjne esy floresy. Przykryć drugim blatem. Udekorować pozostałym lemon curdem. 

Tort jak większość bezowych tortów, nie jest zbyt trwały, najlepiej złożyć go tuż przed podaniem. Przechowywać w lodówce. Beza stopniowo stanie się bardziej miękka i piankowa ale nadal pyszna.



__________________________________________________________________________________
 ZOBACZ TAKŻE:
Perfekcyjna beza - To się musi udać!
Lemon curd - krem cytrynowy

Tort bezowy kokosowo-kawowy

1 komentarz:

Drukuj