Popularny w Irlandii, ekspresowy pszenno-razowy chleb pieczony bez dodatku drożdży czy też zakwasu, rośnie pięknie dzięki sodzie. Nie trzeba go zagniatać, zagniatanie wręcz mu szkodzi... Bardzo prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Można dodać do niego orzechy, rodzynki, ja lubię go z kminkiem :-) Polecam!
Składniki:
Na 1 spory chlebek:
250 g mąki pszennej razowej
250 g mąki pszennej
500 ml maślanki lub kefiru
100 g płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
25 g masła
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Obie mąki wsypać do dużej miski, dodać sól, sodę i płatki owsiane. Wymieszać. Masło pokroić na małe kawałeczki, dodać do sypkich składników rozcierając je palcami. Wlać maślankę. Szybko wymieszać składniki dużą łyżką, aż powstanie w miarę jednolita masa.
Ręce i blat oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z miski, uformować z niego około 20 cm okrągły bochenek. Przełożyć chleb na przygotowaną blachę. Ostry nóż oprószyć mąką. Na wierzchu chleba zrobić nacięcie w kształcie krzyża na głębokość około 1 cm.
Piec przez 30 - 40 minut, do momentu aż chleb ładnie zarumieni się a postukany w spód wyda głuchy odgłos. Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę, przykryć szczelnie ściereczką i pozostawić do ostudzenia.
W szczelnym pojemniku, najlepiej przykryty ściereczką chlebek zachowa świeżość przez kilka dni, można go również zamrozić.
Smacznego! :-)
Źródło: BBC Goodfood
ZOBACZ TAKŻE:
Czy można dac mąkę żytnia razowa zamiast pszennej?
OdpowiedzUsuńNie polecam.
UsuńWygląda bardzo smacznie a i zrobić go nie trudno. Dlatego wypróbuję Twój przepis natychmiast.Pozdrawiam.Ula
OdpowiedzUsuń