piątek, 28 listopada 2014

Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną


Przepyszne, owsiane, kruche ciasteczka z kawałkami czekolady mlecznej i gorzkiej oraz suszoną żurawiną to doskonała, bardzo sycąca przekąska w ciągu dnia, szczególnie wtedy gdy czujemy spadek energii i chętnie byśmy coś zjedli... Zamiast sięgać po niezbyt zdrowego batonika czy też wafelka, sięgnijcie po owsiane ciasteczko. Ciasteczka są dość spore, zawierają mało cukru i dużo zdrowego błonnika. Kwaskowa żurawina cudownie łączy się ze słodkim i wytrawnym smakiem czekolady. Kto raz je upiecze - ten więcej po sklepowy baton typu musli nie sięgnie. Bo czyż nie jest fajnie zjeść coś naprawdę dobrego i nie mieć wyrzutów sumienia? :-)

Składniki na 30 szt.:

250 g płatków owsianych górskich
200 g mąki razowej (np. orkiszowej)
100 g cukru trzcinowego
200 g zimnego masła
100 g suszonej żurawiny
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
1 duże jajko
½ łyżeczki sody oczyszczonej

Żurawinę zalać gorącą wodą i pozostawić do nasiąknięcia na ok. 20 min. Jest to dość ważny punkt przepisu - zabieg ten zapobiega późniejszemu przypalaniu się owoców w trakcie pieczenia.

W dużej misce połączyć mąkę, płatki, sodę i cukier. Czekoladę połamać i pociąć nożem na małe kawałeczki.

Żurawinę osączyć, ostudzić. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do sypkich produktów.  Dodać jajko. Wsypać żurawinę i kawałki czekolady. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka najlepiej jest formować przy pomocy łyżki do lodów, następnie układać je na blaszce każde lekko rozpłaszczając dłonią.
Piec 10 - 15 min lub do momentu zarumienienia się ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnej puszce.

Smacznego! :-)

3 komentarze:

Drukuj