niedziela, 9 listopada 2014

Tarta frangipane ze śliwkami

 

Jesienna tarta z pysznym, migdałowym kremem frangipane to francuska klasyka w najlepszym wydaniu. Słodycz migdałów i kwaskowatość śliwek to połączenie idealne, a jeśli do tego dodamy jeszcze grecki jogurt lub kulkę lodów waniliowych to mamy istne... niebo. Na jesienne, ponure, deszczowe dni, polecam również z filiżanką kawy :-)

Ciasto:

300 g mąki
150 g zimnego masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego

Mąkę połączyć z cukrem i ekstraktem z wanilii, dodać posiekane masło, a następnie żółtka. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 20 min. 

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić.

Krem frangipane:

250 g mielonych migdałów
170 g cukru
200 g masła
2 jajka
2 łyżki likieru Amaretto 

oraz

600 g śliwek
125 ml likieru Amaretto 
2 łyżki konfitury morelowej

Śliwki przekroić, wypestkować.Włożyć do naczynia i zalać likierem Amaretto. Zostawić na 1h by przeszły aromatem likieru.

Składniki masy migdałowej powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka a następnie mielone migdały i likier. 

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Śliwki osączyć. Na wystudzone ciasto nałożyć krem, powciskać owoce.  Piec około 50 min, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić.

W małym rondelku wymieszać konfiturę morelową z 1 łyżką likieru pozostałego z namaczania śliwek. Całość lekko podgrzać tak by składniki połączyły się. Każdą śliwkę posmarować powstałą glazurą. Dzięki temu sprytnemu zabiegowi śliwki zyskają nie tylko na wyglądzie ale i na smaku.

Smacznego! :-) 

 

Toffik przez cały czas rozmarzony wpatrywał się w ciasto i co jakiś czas wymownie spoglądał jakby chciał powiedzieć: kiedy skończycie robić te zdjęcia i w końcu będziemy  jeść?! :-)



__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Tarta śliwkowa z toffiCiasto drożdżowe z serem i śliwkami

2 komentarze:

  1. Już nie mogę się doczekać żeby spróbować.Na sam widok cieknie ślinka.Na pweno jest pyszne :) ELA

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, zjadłabym kawałeczek... :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj