piątek, 13 lutego 2015

Tort bezowy kokosowo-kawowy


Przepyszny tort na bazie delikatnej kokosowej bezy, przełożony wyrazistym, mocno kawowym kremem. Doskonały przez cały rok, na wszelkie okazje. Po tym torciku na pewno nie ogarnie Was senność ;-) Ciasto szczególnie przypadnie do gustu wszystkim kawoszom :-) Polecam!

Składniki

Ciasto:
8 białek
400 g drobnego cukru
100 g wiórek kokosowych
2 łyżeczki soku z cytryny

Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysować ołówkiem dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm. Najprościej obrysować okrągłą tortownicę o podanej średnicy. Papier przewrócić na drugą stronę by ołówek nie odcisnął się potem na bezie. 

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilka minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać masę łyżką. 

Piekarnik rozgrzać do 90°C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach. Piec obie blachy jednocześnie przez 3 godziny. 

Wyjąć z piekarnika. Zostawić na blachach do całkowitego ostygnięcia. Bezy najlepiej upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia na całą noc.

Krem kawowy:
400 g schłodzonej śmietany 36%
250 g schłodzonego serka mascapone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Do dekoracji:
100 g gorzkiej czekolady

Kawę wsypać do miseczki i rozgnieść wszystkie granulki łyżką, aż powstanie gładki proszek. 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder nie przestając ubijać. Stopniowo dodawać mascarpone. Wsypać kawę, zmiksować by powstał gładki krem. Schłodzić.

Dekoracja: 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do metalowej miseczki. Miseczkę postawić nad rondlem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę wylać na szklaną deseczkę. Cienko rozsmarować. Kiedy masa całkowicie zastygnie, nożem o szerokim ostrzu lub metalową łopatką zeskrobać różnej wielkości spiralki i wiórki.

Krem podzielić na cztery równe części. Na paterze umieścić pierwszy z blatów bezowych. Wyłożyć na niego jedną część kremu, przykryć kolejnym blatem. Tak samo postępować z kolejnymi blatami. Wierzch tortu ozdobić wiórkami z gorzkiej czekolady. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 

Smacznego! :-)




__________________________________________________________________________________




Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015


7 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, aż żal popsuć -patrzeć wystarczy. Brawo!
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się cudnie :) Uwielbiam wszystko co kawowe, a bezy to ostatnio moja miłość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. coś obłędnego! wygląda oszałamiająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kawowo-bezowe polaczenie!
    Sliczny tort!
    Przyda sie i bez Walentynek!
    :)

    Jest mi niezmiernie milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjemność również po mojej stronie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Też bym taki zjadła.Wygląda przepysznie.To kiedy przyjeżdżasz? :) Ula

    OdpowiedzUsuń

Drukuj