Mnóstwo czarnych porzeczek raz jeszcze :-) Puszyste, ucierane ciasto z nutką cytryny, dużą ilością kwaskowych porzeczek i kruszonką. Klasycznie, szybko i bardzo pysznie! Polecam :-)
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
225 g masła
200 g drobnego cukru
100 ml mleka
4 duże jajka
3 łyżeczki cukru waniliowego
świeżo otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g czarnych porzeczek
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
60 g masła
50 g cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Porzeczki umyć, odszypułkować, osuszyć. Oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia przesiać.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując krótko po każdym. Dodać startą skórkę z cytryny. Stopniowo wsypywać przesianą mąkę i wlewać mleko, mieszając masę łyżką lub szpatułką do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Wykonanie kruszonki:
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć palcami formując kruszonkę.
Dużą prostokątną formę do pieczenia np. o wymiarach 24 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzch równomiernie wysypać czarne porzeczki. Posypać ciasto kruszonką.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzch równomiernie wysypać czarne porzeczki. Posypać ciasto kruszonką.
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Piec przez około 35 - 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyjąć, przestudzić.
Smacznego! :-)
Proste i pyszne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast porzeczek mogą być inne owoce? Np. truskawki?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńPycha,pycha,pycha:) nawet mi się udało:)a to znaczy że jest bardzo proste...Polecam!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg przepisu. Smaczne!
OdpowiedzUsuń