poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Delikatny sernik z czekoladą i truskawkami

 

Kruche czekoladowe ciasto, niezwykle delikatna masa serowa z dodatkiem rodzynek, czekoladowa, aksamitna polewa i soczyste lekko kwaskowe truskawki... To stanowczo jeden z moich ulubionych serników! Ciasto nie jest trudne do wykonania, mikser jest zupełnie zbędny a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza serników. Polecam!

Składniki:

Ciasto:
200 g mąki pełnoziarnistej
25 g ciemnego kakao
150 g zimnego masła
50 g cukru pudru

Mąkę, cukier puder i kakao wsypać do miski, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.

Dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. 

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków.
Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Masa serowa:
500 g twarogu tłustego, zmielonego trzykrotnie
440 g serka typu włoskiego (np. Capri, Capresi, Pilos) zmielonego trzykrotnie
400 g śmietany 18%
200 g drobnego cukru
50 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
5 jajek
80 g rodzynek

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę, wymieszać. Następnie po trochu dodawać zmielony ser. Wsypać budyń, wymieszać. Na końcu dodać rodzynki.

Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem.  Masę serową przełożyć do tortownicy.
Piekarnik rozgrzać do 150°C bez termoobiegu. Piec 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Polewa czekoladowa:
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
50 g masła

oraz :
500 g truskawek

Czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do metalowej miseczki. Dodać masło. Miseczkę postawić nad rondlem z gotującą się wodą. Woda nie może dotykać miseczki. Mieszać masę do rozpuszczenia się całej czekolady i połączenia składników.

Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy. Wierzch ciasta równomiernie polać ciepłą polewą czekoladową. Udekorować dowolnie truskawkami.

Smacznego! :-)




__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:

Jogurtowy sernik z wiśniamiSernik cytrynowy




5 komentarzy:

Drukuj