poniedziałek, 25 maja 2015

Lekki tort truskawkowo - śmietankowy


Zawsze czekam z utęsknieniem na moment gdy w sklepach pojawią się polskie truskawki, bo te zagraniczne choć często piękne, niestety nie mają smaku naszej rodzimej truskawki. Truskawka daje tyle możliwości w pieczeniu! Soczysta, słodka ale z nieco kwaskowym posmakiem, wprost stworzona jest do wszelkich ciast z dodatkiem puszystych kremów. Taki jest tort truskawkowo - śmietankowy. Tort oparty jest na niezawodnym biszkopcie, przełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej czekolady, nadziany całą masą, bo aż kilogramem truskawek. Charakteru ciastu dodaje likier Amaretto, którym biszkopt jest nasączony. Polecam na wszelkie okazje!

Składniki:

Ciasto:

150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
180 g cukru
6 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki należy wymieszać i przesiać. Piekarnik rozgrzać do 160°C.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie, zmniejszyć obroty miksera na niskie i  dodawać po kolei żółtka, po jednym nie przestając ubijać. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec bez termoobiegu przez 40 min lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i natychmiast energicznie upuścić tortownicę z wysokości ok. 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić ciasto do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem.

Krem śmietankowy:

750 g schłodzonego serka ricotta
300 g schłodzonej śmietany 36%
100 g cukru pudru
100 g płatków z białej czekolady lub 100 g białej czekolady

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek ricotta cały czas ubijając. Delikatnie wmieszać do masy płatki z białej czekolady. Jeśli nie mamy gotowych płatków z czekolady, należy zetrzeć tabliczkę białej czekolady na tarce o dużych oczkach. Wstawić gotową masę do lodówki.

oraz:

ok. 1 kg truskawek
350 g schłodzonej śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
100 g płatków z białej czekolady lub 100 g białej czekolady (startej na tarce o dużych oczkach)

do nasączenia:

120 ml likieru Amaretto*


* W wersji dla dzieci, likier można z powodzeniem zastąpić mocnym naparem z czarnej herbaty np. o truskawkowym aromacie.


Wykonanie tortu:

Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić wzdłuż na pół.
Biszkopt przekroić na 3 równe części. Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Skropić kilkoma łyżkami likieru lub herbaty. Krem podzielić na dwie części. Posmarować biszkopt kremem. Na kremie ułożyć gęsto przekrojone truskawki. Przykryć drugim blatem, skropić likierem lub herbatą. Rozsmarować drugą część kremu. Ułożyć połówki truskawek. Przykryć trzecim blatem, skropić likierem i lekko przycisnąć. 

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wierzch i boki ciasta posmarować ubitą śmietaną. Boki ciasta obsypać płatkami białej czekolady. Tort udekorować białą czekoladą i pozostałymi truskawkami. Gotowy tort schłodzić w lodówce.

Smacznego! :-)

 
 



Milion Smaków Truskawek - druga edycjaViva Ricotta! edycja II

__________________________________________________________________________________

ZOBACZ TAKŻE:
Tort czekoladowo - kokosowy w koronieDelikatny sernik z czekoladą i truskawkamiCassata - Włoski tort z ricottą



3 komentarze:

  1. Mmm cudowny torcik <3 Takie na biszkopcie z owocami są moimi ulubionymi, a z kremem ricottowym musi smakować obłędnie! Cudo *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie klasyczne torty. Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny pierwszy raz zrobiłam i wyszedł super:-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj