Sezon rabarbarowy w pełni. Rabarbar można z powodzeniem wykorzystać w ciastach ucieranych. Stąd pomysł na mocno jogurtowe ciasto z kwaskowym rabarbarem i soczystymi truskawkami. Bardzo proste do wykonania, bo niepotrzebny jest mikser, wystarczy trzepaczka i duża łyżka do mieszania składników :-) Jogurtu w masie jest więcej niż mąki, smak rabarbaru podkreśla nutka cynamonu przewijająca się zarówno w cieście jak i w owocach na wierzchu. Polecam do popołudniowej kawy :-)
Składniki:
550 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
450 g mąki pszennej
200 g cukru trzcinowego
160 ml oleju
2 duże jajka
50 g kandyzowanej skórki z limonki
1 cytryna (umyta i dobrze wyszorowana szczoteczką)
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
oraz:
300 g rabarbaru
250 g truskawek
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania
Podłużną, dużą formę do pieczenia o wymiarach ok. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Rabarbar umyć, odkroić końcówki i pokroić na ok. 0,5 cm kawałki. Wrzucić do miski, posypać cynamonem i wymieszać. Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić wzdłuż na pół.
Mąkę, sodę i cynamon przesiać. Do dużej miski lub garnka wbić jajka, dodać cukier trzcinowy, olej i roztrzepać. Dodać jogurt. Wymieszać składniki trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do masy. Dodać jogurt i kandyzowaną skórkę z limonki, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Na wierzchu ułożyć przekrojone truskawki i rabarbar. Piec ok. 50 min lub do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego! :-)
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam super polaczenie :)
OdpowiedzUsuń