Drożdżowe ciasto jakoś zawsze kojarzyło mi się z latem, owocami, wakacjami, szczególnie tymi spędzonymi na wsi. Rustykalnie, domowo i pysznie. Leniwe letnie popołudnie, owocowe ciasto serwowane prosto z blachy do pieczenia, dzbanek kompotu lub zimnego mleka... Kwaskowe, soczyste morele, bardzo puszyste, delikatne, wilgotne ciasto i lekko chrupiąca migdałowa kruszonka. Morelowy placek choć potrzebuje jak każde ciasto drożdżowe, trochę czasu na wyrośnięcie, jest naprawdę prosty do wykonania. Ciasto jest równie smaczne drugiego a nawet trzeciego dnia po upieczeniu. Dłużej nigdy nie przetrwał ani jeden kawałeczek :-) Polecam!
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
200 g cukru
150 g masła
50 g świeżych drożdży
2 jajka
szczypta soli
skórka otarta z 1 dużej cytryny
Migdałowa kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
50 g płatków migdałowych
oraz:
1 kg dojrzałych moreli
Mleko podgrzać by było ciepłe. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mleka. Rozetrzeć łyżką na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min by wyrosły.
Cukier wsypać do ciepłego mleka i wymieszać. Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu.
Jajka roztrzepać. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól, skórkę z cytryny, wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać do niego wyrośnięte drożdże. Zamieszać. Następnie dodać roztrzepane jajka i ciepłe mleko z cukrem. Wymieszać masę ręką, stopniowo dodawać stopione ciepłe masło. Wyrobić ciasto dłonią lub wymieszać dużą łyżką tak by całe masło wchłonęło się w ciasto.
Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Dużą prostokątną formę do pieczenia np. o wymiarach 24 x 30 cm lub blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Morele umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki.
Wykonanie migdałowej kruszonki:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Rozetrzeć palcami. Dodać płatki migdałowe. Zagnieść.
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść i przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu powciskać połówki moreli skórką do dołu. Ciasto posypać obficie kruszonką. Następnie ponownie przykryć je ściereczką i odstawić na około 35 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Piec około 35 min, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy a ciasto ładnie zarumienione. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego! :-)
Z niecierpliwością czekam na polskie morele aby móc upiec takie ciasto <3
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie i smakowicie.Pozdrawiam Ela
OdpowiedzUsuń