Mocno czekoladowe, wilgotne brownie i soczyste, słodko - kwaśne czarne porzeczki to doprawdy doskonałe połączenie smakowe. Porzeczki dodają ciastu wilgotności, świeżości, podkreślają wspaniale smak gorzkiej czekolady. Brownie z porzeczkami wybornie smakuje z filiżanką kawy z mlekiem :-) Polecam nie tylko wszystkim wielbicielom czekolady.. ;-)
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady (najlepiej powyżej 60% kakao)
100 g mąki pszennej
200 g masła
225 g brązowego cukru
4 jajka
250 g czarnych porzeczek
Niedużą formę do pieczenia, u mnie prostokątna forma o wymiarach 23 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Porzeczki umyć, odszypułkować, osuszyć. Najlepiej zrobić to wcześniej by porzeczki zdążyły wyschnąć.
Czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić w kostkę. Składniki wrzucić do metalowej lub szklanej miski. Miskę postawić nad garnkiem z gotująca się wodą. Mieszać do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać. Jajka ubić mikserem z cukrem, stopniowo dodawać mąkę. Następnie powoli dodawać przestudzoną czekoladę mieszając masę delikatnie łyżką lub szpatułką.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ciasto przelać do foremki. Wierzch obficie posypać porzeczkami. Piec około 35 minut, do momentu, aż wbity w środek ciasta patyczek nie będzie oblepiony surowym ciastem. Na wierzchu ciasta powinna utworzyć się chrupiąca, lekko popękana skórka. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego! :-)
Porzeczki muszą świetnie równoważyć słodycz brownie. Super przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo smaczne. Chętnie bym spróbowała...:) Pozdrawiam Ulka
OdpowiedzUsuńWow, ale to musi być ciekawe połączenie. Wypróbuję na pewno. Pozdrawiam www.megipegiwkuchni.blogspot.com
OdpowiedzUsuńSuper połączenie czekolady i czarnych porzeczek.
OdpowiedzUsuńMniam :)
Oj dawno nie jadłam czegoś takiego!
OdpowiedzUsuńPołączenie brownie i porzeczek musi być niesamowite :)