piątek, 24 lipca 2015

Brownie z czarną porzeczką


Mocno czekoladowe, wilgotne brownie i soczyste, słodko - kwaśne czarne porzeczki to doprawdy doskonałe połączenie smakowe.  Porzeczki dodają ciastu wilgotności, świeżości, podkreślają wspaniale smak gorzkiej czekolady. Brownie z porzeczkami wybornie smakuje z filiżanką kawy z mlekiem :-) Polecam nie tylko wszystkim wielbicielom czekolady.. ;-)



Składniki:

200 g gorzkiej czekolady (najlepiej powyżej 60% kakao)
100 g mąki pszennej
200 g masła
225 g brązowego cukru
4 jajka 
250 g czarnych porzeczek



Niedużą formę do pieczenia, u mnie prostokątna forma o wymiarach 23 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Porzeczki umyć, odszypułkować, osuszyć. Najlepiej zrobić to wcześniej by porzeczki zdążyły wyschnąć.

Czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić w kostkę. Składniki wrzucić do metalowej lub szklanej miski. Miskę postawić nad garnkiem z gotująca się wodą. Mieszać do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawić do przestudzenia.

Mąkę przesiać. Jajka ubić mikserem z cukrem, stopniowo dodawać mąkę. Następnie powoli dodawać przestudzoną czekoladę mieszając masę delikatnie łyżką lub szpatułką.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ciasto przelać do foremki. Wierzch obficie posypać porzeczkami. Piec około 35 minut, do momentu, aż wbity w środek ciasta patyczek nie będzie oblepiony surowym ciastem. Na wierzchu ciasta powinna utworzyć się chrupiąca, lekko popękana skórka. Wyjąć, wystudzić.

Smacznego! :-)





5 komentarzy:

  1. Porzeczki muszą świetnie równoważyć słodycz brownie. Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na bardzo smaczne. Chętnie bym spróbowała...:) Pozdrawiam Ulka

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale to musi być ciekawe połączenie. Wypróbuję na pewno. Pozdrawiam www.megipegiwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Super połączenie czekolady i czarnych porzeczek.
    Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj dawno nie jadłam czegoś takiego!
    Połączenie brownie i porzeczek musi być niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj