wtorek, 13 października 2015

Batoniki mocy (bez glutenu i cukru)

 
Długo rozmyślałam nad ich nazwą, bo nie są to zdecydowanie zwykłe batoniki. Takich jak te próżno szukać w sklepie. To prawdziwe batoniki mocy! Doskonałe gdy rano nagle okazuje się, że nie ma czasu na śniadanie, odczuwacie spadek energii w ciągu dnia lub nagły napad głodu. Napakowane samymi naturalnymi składnikami, z dużą zawartością potasu, wapnia, magnezu, błonnika, antyoksydantów i witamin. Zamiast cukru słodkie daktyle. Batoniki na długo dają energię, sycą i najważniejsze: nie sposób zjeść ich za szybko. Niech moc będzie z Wami ;-)

Składniki:

(14-16 szt. batoników)

350 g miąższu z bardzo dojrzałych bananów (zwykle są to 4 średnie banany)
220 g płatków owsianych bez glutenu
100 g suszonej żurawiny
100 g daktyli bez pestek
85 g migdałów
80 g pestek z dyni
80 g pestek słonecznika
50 g nasion chia
50 g sezamu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach dna około 21 x 32 lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Daktyle i żurawinę pociąć na małe kawałki. Migdały pociąć w grube paski. Połowę płatków owsianych lekko zmielić - tak by pozostały jednak wyraźne kawałki.


W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Banany zmiksować w blenderze lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków tak by powstała gładka masa. Bananowy mus dodać do sypkich składników, wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Powstałą masę przełożyć do przygotowanej formy. Wyrównać wierzch dłońmi, łyżką lub przy pomocy małego wałka do ciasta. Piec około 25 minut, do momentu aż wierzch będzie twardy a brzegi masy lekko zarumienią się. Wyjąć, postawić formę na kratkę na 10 minut. Następnie wyjąć masę wraz z papierem do pieczenia z foremki i położyć na kratce do całkowitego wystudzenia. Pokroić na batoniki.


Batoniki można przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku. By przedłużyć ich świeżość, można je zamrozić, pakując wcześniej każdy batonik oddzielnie w papier do pieczenia, zawiązując sznureczkiem lub nakładając gumkę recepturkę. Następnie włożyć wszystkie zapakowane batony do torebki na mrożonki z suwakiem. Potem wystarczy wyjąć odpowiednią ilość paczuszek.

Smacznego! :-)



13 komentarzy:

  1. Super!!! Właśnie na takie baloniki czekałam. Dla mnie idealne do chrupania. przy oglądaniu telewizji. Dzięki za przepis. Ula

    OdpowiedzUsuń
  2. od dłuższego czasu chodzę po sklepach i dokupuję różne takie zdrowe przysmaki, aby zrobić mega zdowe batoniki dla mojej bandy, Twoje są tak cudownie równiutkie i apetyczne, że chyba dziś w końcu zrobię swoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne. Czas najwyższy je zrobić. Twój przepis wydaje się być świetny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kupiłam wszystkie składniki i zabieram się do roboty! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniami. Zrobiłam, oddalam do degustacji i przepis poszedł dalej w świat! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. justyna dzięki za pomysl super smak zawsze mam na drugie sniadanie w pracy

    OdpowiedzUsuń
  7. czy one nie wychodzą zbyt twarde? zależy mi na tym żeby były mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batoniki nie są na pewno twarde ani po upieczeniu ani potem :)

      Usuń
  8. Super przepis. Batoniki wyszly jak na zdjeciu :) smakuja wysmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis super,a batoniki smakują każdemu. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. płatki owsiane mają gluten, czym je można zastąpić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki owsiane można kupić w wersji bezglutenowej.

      Usuń
  11. Batoniki wyszły super, zabrakło mi 4-go banana więc dorzuciłam jajko, nie miałam też siemienia albo poszła garść kokosa. My wolimy słodsze, więc nieco je osłodziłam. Jadą z nami w góry na majówkę :) Dzięki za przepis, szukałam czegoś prostego i nie klejącego, co można wrzucić do plecaka i się nie rozpadnie, oraz nie wymaga długich przygotowań typu namocz na noc to, rozpuść tamto w kąpieli wodnej... tu się wszystko miesza i piecze. Bosko!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj