Składniki:
(14-16 szt. batoników)
350 g miąższu z bardzo dojrzałych bananów (zwykle są to 4 średnie banany)
220 g płatków owsianych bez glutenu
100 g suszonej żurawiny
100 g daktyli bez pestek
85 g migdałów
80 g pestek z dyni
80 g pestek słonecznika
50 g nasion chia
50 g sezamu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach dna około 21 x 32 lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Daktyle i żurawinę pociąć na małe kawałki. Migdały pociąć w grube paski. Połowę płatków owsianych lekko zmielić - tak by pozostały jednak wyraźne kawałki.
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Banany zmiksować w blenderze lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków tak by powstała gładka masa. Bananowy mus dodać do sypkich składników, wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Powstałą masę przełożyć do przygotowanej formy. Wyrównać wierzch dłońmi, łyżką lub przy pomocy małego wałka do ciasta. Piec około 25 minut, do momentu aż wierzch będzie twardy a brzegi masy lekko zarumienią się. Wyjąć, postawić formę na kratkę na 10 minut. Następnie wyjąć masę wraz z papierem do pieczenia z foremki i położyć na kratce do całkowitego wystudzenia. Pokroić na batoniki.
Batoniki można przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku. By przedłużyć ich świeżość, można je zamrozić, pakując wcześniej każdy batonik oddzielnie w papier do pieczenia, zawiązując sznureczkiem lub nakładając gumkę recepturkę. Następnie włożyć wszystkie zapakowane batony do torebki na mrożonki z suwakiem. Potem wystarczy wyjąć odpowiednią ilość paczuszek.
Smacznego! :-)
Smacznego! :-)
Super!!! Właśnie na takie baloniki czekałam. Dla mnie idealne do chrupania. przy oglądaniu telewizji. Dzięki za przepis. Ula
OdpowiedzUsuńod dłuższego czasu chodzę po sklepach i dokupuję różne takie zdrowe przysmaki, aby zrobić mega zdowe batoniki dla mojej bandy, Twoje są tak cudownie równiutkie i apetyczne, że chyba dziś w końcu zrobię swoją wersję :)
OdpowiedzUsuńŚwietne. Czas najwyższy je zrobić. Twój przepis wydaje się być świetny!
OdpowiedzUsuńKupiłam wszystkie składniki i zabieram się do roboty! :-)
OdpowiedzUsuńMniami. Zrobiłam, oddalam do degustacji i przepis poszedł dalej w świat! :-)
OdpowiedzUsuńjustyna dzięki za pomysl super smak zawsze mam na drugie sniadanie w pracy
OdpowiedzUsuńczy one nie wychodzą zbyt twarde? zależy mi na tym żeby były mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńBatoniki nie są na pewno twarde ani po upieczeniu ani potem :)
UsuńSuper przepis. Batoniki wyszly jak na zdjeciu :) smakuja wysmienicie.
OdpowiedzUsuńPrzepis super,a batoniki smakują każdemu. :)
OdpowiedzUsuńpłatki owsiane mają gluten, czym je można zastąpić
OdpowiedzUsuńPłatki owsiane można kupić w wersji bezglutenowej.
UsuńBatoniki wyszły super, zabrakło mi 4-go banana więc dorzuciłam jajko, nie miałam też siemienia albo poszła garść kokosa. My wolimy słodsze, więc nieco je osłodziłam. Jadą z nami w góry na majówkę :) Dzięki za przepis, szukałam czegoś prostego i nie klejącego, co można wrzucić do plecaka i się nie rozpadnie, oraz nie wymaga długich przygotowań typu namocz na noc to, rozpuść tamto w kąpieli wodnej... tu się wszystko miesza i piecze. Bosko!
OdpowiedzUsuń