Purée z dyni jest wspaniałym
składnikiem wielu przepisów na ciasta, desery, placki. Wypieki z
dyniowym miąższem są wilgotne i bardzo smaczne. Sposobów na otrzymanie
purée z dyni jest kilka. Dwa najpopularniejsze to gotowanie dyni lub
pieczenie. Gotowanie, o ile w ekspresowy sposób pozwala na otrzymanie
purée, ma jednak jeden spory minus - dynia nasiąka wodą i traci sporo
swoich walorów smakowych. Pieczenie, zaś wydobywa z dyni wszystko to co
najlepsze, oczywiście o ile zrobimy to prawidłowo by nie przesuszyć
miąższu.
Jest jeden niezawodny sposób by prosto i szybko otrzymać idealne dyniowe purée. Nie trzeba dyni wcale kroić na wiele małych kawałków, jak niektórzy myślą, ryzykując pokaleczenie palców nożem bo przecież skóra dyni jest bardzo twarda, a dynia upiecze się ekspresowo. Otrzymany dyniowy miąższ jest mięciutki, odpowiednio wilgotny, idealny! Spróbujcie a już nigdy nie zrobicie purée z dyni inaczej :-)
Jest jeden niezawodny sposób by prosto i szybko otrzymać idealne dyniowe purée. Nie trzeba dyni wcale kroić na wiele małych kawałków, jak niektórzy myślą, ryzykując pokaleczenie palców nożem bo przecież skóra dyni jest bardzo twarda, a dynia upiecze się ekspresowo. Otrzymany dyniowy miąższ jest mięciutki, odpowiednio wilgotny, idealny! Spróbujcie a już nigdy nie zrobicie purée z dyni inaczej :-)
Składniki:
Dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu typu hokkaido lub kabocha
Dynię umyć zimną wodą, osuszyć, przekroić na pół. Przy pomocy np. łyżki do lodów wyjąć pestki.
Wydrążyć dynię dokładnie, tak by w żadnej z połówek nie pozostały nitki. Powierzchnia powinna być gładka.
Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia (w zależności od wielkości dyni) wyłożyć papierem do pieczenia. Połówki dyni ułożyć na papierze rozcięciem do dołu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Piec dynię przez około 40 - 50 minut, do momentu aż wbity w dynię nóż łatwo wchodzi w skórkę.
Wyjąć dynię z piekarnika, lekko przestudzić, przekręcić na drugą stronę. Pozostawić do przestygnięcia.
Następnie przy pomocy łyżki wyjąć z dyni miąższ.
Miąższ dyni jest zwykle tak miękki, że wystarczy go tylko pognieść widelcem by otrzymać gładką masę. Można również zmiksować go w blenderze. Purée
z dyni można przechowywać do około 5 dni w lodówce lub przełożyć je do woreczków
na mrożonki i zamrozić. Mrożoną dynię można przechowywać do 6 miesięcy.
W takiej postaci jest gotowa do użycia do wypieków i innych potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz