czwartek, 3 grudnia 2015

Migdałowe oczka - 'Thumbprint Cookies (bez glutenu, wegańskie)

 

Urocze migdałowe ciasteczka z dżemem. Bez glutenu, jajek, laktozy i cukru. Pyszne, zdrowe i bardzo proste do przygotowania. Migdałowe ciasteczka to zdrowa wersja popularnych "thumbprint cookies" czyli ciasteczek z odciśniętym śladem kciuka. W ten właśnie sposób powstaje w ciasteczku zagłębienie na dżem :-) Polecam!


Składniki:
 Na  30 szt.:

200 g mielonych migdałów
75 g mąki ryżowej
50 g nierafinowanego oleju kokosowego
100 ml syropu klonowego lub miodu
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)

oraz:

250 g ulubionego gęstego dżemu lub konfitury (u mnie konfitura morelowa)


Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Migdały wymieszać z mąką ryżową, proszkiem do pieczenia, sodą i mielonym lnem. Wlać syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, wymieszać. Dodać olej kokosowy i zagnieść gładkie ciasto.

Lekko wilgotnymi dłońmi formować małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na przygotowanej blaszce w niewielkich odstępach. Następnie na środku każdego z ciasteczek zrobić palcem okrągłe zagłębienie.

Piec około 15-16 minut, do ładnego zarumienienia ciasteczek. W trakcie pieczenia ciasteczek przełożyć dżem lub konfiturę do małego rondelka i podgrzać*

Wyjąć blaszkę z ciasteczkami z piekarnika. Zostawić na kilka minut do przestygnięcia a następnie przełożyć ciasteczka na kratkę. Do każdego zagłębienia w ciasteczku nałożyć około 1 łyżeczki podgrzanego dżemu. 

* Jeśli dżem jest bardzo gęsty, można go nałożyć do każdego ciasteczka przed pieczeniem czyli upiec już z dżemem. Nakładanie dżemu po upieczeniu zmniejsza jednak ryzyko wypłynięcia dżemu z ciasteczka podczas pieczenia.

Smacznego! :-)



6 komentarzy:

Drukuj