Sycący i bardzo zdrowy quiche z dużą ilością szpinaku, soczewicy i suszonych pomidorów dostarczy Wam sporą dawkę łatwo przyswajalnego białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego. Pyszne i bardzo proste do wykonania danie w sam raz na weekend :-) Bardzo polecam!
Składniki:
Ciasto:
195 g mąki pszennej
125 g masła
1/2 łyżeczki soli
1 duże żółtko
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z solą. Dodać masło, wgnieść je w mąkę rozcierając palcami. Dodać żółtko i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować lekko masłem. Schłodzone
ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Wierzch ciasta ponakłuwać w
kilku miejscach widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Piec spód około 15 minut. Ciasto powinno tylko lekko się zarumienić. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.
Farsz:
450 g świeżych liści szpinaku
200 g czerwonej soczewicy
85 g suszonych pomidorów z zalewy
2 duże ząbki czosnku
1 duża czerwona cebula
50 g tartego żółtego sera typu cheddar, radamer
sól, pieprz
2 łyżeczki mielonego kminku
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
3 łyżki oleju
3 jajka
200 g jogurtu greckiego naturalnego
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dwie łyżki oleju rozgrzać, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Soczewicę opłukać, wrzucić do garnka, zalać 500 ml wody, dodać podsmażoną cebulkę, ziele angielskie, listki laurowe, lekko posolić. Gotować około 8 minut. Soczewica nie powinna się bardzo rozkleić. Odsączyć, wyjąć listki i ziela angielskie z farszu.
Szpinak umyć. Rozgrzać pozostałą łyżkę oliwy. Wrzucić szpinak. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku. Podgrzewać, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Przyprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Ugotowaną soczewicę dodać do szpinaku, wsypać mielony kminek, dodać starty ser, suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
Jajka roztrzepać z jogurtem. Wlać masę jajeczną do farszu, wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Piec quiche przez około 35 - 40 minut, do momentu wyraźnego ścięcia się i zarumienienia wierzchu.
Wyjąć i od razu serwować.
Smacznego! :-)
Wygląda przepysznie!!! Na pewno skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam. Ula
OdpowiedzUsuńKolorowo, smacznie i zdrowo, idealne danie.
OdpowiedzUsuń