wtorek, 9 lutego 2016

Tropikalny Eton Mess


Eton Mess czyli angielski bałagan z Eton, oprócz klasycznej wersji z truskawkami ma wiele innych pysznych odmian. Prawdę mówiąc ilość możliwych kombinacji jest ogromna. Dziś proponuję podróż w tropiki :-) Słodkie, kruche bezy, puszysta śmietanka, orzeźwiające kiwi, soczyste słodkie mango i kwaśno - słodki lemon curd... Poezja doznań smakowych! To jeden z najprostszych i najszybszych deserów świata - gotowy w dosłownie kilka minut! Efekt zachwyci każdego :-) Polecam!


Składniki:
Na 2 porcje:

300 g schłodzonej śmietany kremówki 36% *
1 duże dojrzałe mango
3 owoce kiwi
3 łyżki kremu lemon curd (np. z tego przepisu)
4 - 5 średnich bez (gotowych lub z tego przepisu)
listki świeżej mięty do dekoracji

 * W wersji "fit" połowę śmietany można zastąpić jogurtem greckim.

Mango i owoce kiwi obrać, pokroić w kostkę. Śmietanę ubić na sztywno. Bezy połamać na mniejsze kawałki i dodać do śmietany. Delikatnie wymieszać.
Układać w wysokich pucharkach warstwami w dowolnej kolejności śmietankę z bezami, kiwi, mango i lemon curd. Wierzch udekorować mango i świeżą miętą. Podawać. Lemon curd można też dodać do śmietany i delikatnie wymieszać wraz z bezami. Jak kto lubi :-) Nie wolno zbyt długo czekać z podaniem deseru, bo bezy rozpuszczą się i nie będzie już efektu 'chrupkości" choć deser nadal będzie pyszny.

Smacznego! :-)



__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:

Walentynkowy Eton Mess


2 komentarze:

  1. Tak apetycznie wygląda, że aż ślinka cieknie.:)Ula

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne! Ale muszą być smaczne! Julcia

    OdpowiedzUsuń

Drukuj