Ciasteczka owsiane uwielbiam. Są nie tylko bardzo smaczne ale również co nie każdy wie - zdrowe. Dzięki wysokiej zawartości błonnika poprawiają prace jelit i dają uczucie sytości na długo. Owies to również doskonałe źródło witamin z grupy B, fosforu, manganu i magnezu. Oczywiście mam na myśli te domowe ciasteczka a nie sklepowe bo tym drugim do właściwości prozdrowotnych stanowczo bardzo daleko..
Daktyle zaś to tzw. "chleb życia" bo tak właśnie mówi się o nich w krajach arabskich. Naturalnie słodkie i bardzo zdrowe. To nie tylko świetne źródło energii ale również witaminy A i luteiny tak ważnych dla naszego wzroku. Daktyle zawierają też bardzo dużo potasu, spore pokłady witamin z grupy B, fosforu, wapnia, magnezu, cynku oraz żelaza. Są naturalnym źródłem przeciwutleniaczy i salicylanów dzięki czemu przyczyniają się do poprawienia odporności organizmu i działają niczym roślinna aspiryna.
Ciasteczka owsiane są bardzo proste do wykonania i można je długo przechowywać. Są wspaniałe jako szybka przekąska lub małe śniadanie. Warto zawsze mieć je przy sobie a wtedy nigdy nie dopadnie Was pokusa na niezdrowe przesłodzone batoniki i kupne ciastka. Bardzo polecam!
Składniki:
Na 18 szt.:
220 g mąki owsianej ( w wersji bezglutenowej) *
110 g płatków owsianych górskich (w wersji bezglutenowej)
250 g suszonych daktyli
120 g masła roślinnego lub zwykłego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
* Zamiast mąki owsianej można zmielić na proszek tyle samo płatków owsianych.
Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem tylko tyle by woda pokryła owoce. Odstawić na 10 minut do nasiąknięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać płatki owsiane, wymieszać. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Daktyle dobrze odcisnąć na sitku i zmiksować blenderem na dość gładką masę. Do sypkich składników dodać pokrojone masło, zmiksowane daktyle i ekstrakt waniliowy lub cynamon. Zagnieść. Masa będzie dość wilgotna i taka ma pozostać!
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190C.
Z masy odrywać kawałki ciasta, formować kulki, każdą rozpłaszczać na dłoni i układać na przygotowanej blaszce do ciasta. Piec ciasteczka przez około 25 minut, aż nabiora pięknego złotego koloru. Wyjąć z piekarnika. Pozostawić na blaszce do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnej puszce.
Smacznego! :-)
Kocham ciasteczka owsiane:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka z pewnością smakują nie tylko ze szklanką mleka :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuń