czwartek, 16 października 2014

Pumpkin Pie czyli amerykański placek dyniowy


Tradycyjne jesienne ciasto pieczone z okazji Święta Dziękczynienia i Halloween w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Kruchy spód i delikatne, rozpływające się w ustach dyniowe nadzienie pięknie pachnące korzennymi przyprawami. Spód ciasta składa się w dużej mierze z mąki razowej, jest więc dużo zdrowsze niż upieczone z zupełnie białej mąki. Z filiżanką kawy to dla mnie kwintesencja dyniowego sezonu :) Polecam!

Ciasto kruche:

200 g mąki razowej (u mnie mąka żytnia graham)
100 g mąki krupczatki
150 g masła
25 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego

Nadzienie:

500 g dyni, ugotowanej, rozgniecionej i schłodzonej
100g śmietany kremówki
2 jajka lekko roztrzepane
100 g brązowego drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

W misie wymieszać suche składniki, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrobić całość rękami. Dno formy do tarty o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odkroić mały kawałek, rozwałkować i wykroić kształty liści. Wylepić formę ciastem. Wstawić listki i foremkę do lodówki na ok. 20 min. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Listki upiec na rumiano. Spód do tarty podpiec na blado złoty kolor. 

Nadzienie: 

Połączyć jajka, śmietanę, cukier i przyprawy, dodać dynię i wymieszać. Wyłożyć powstałą masę na ciasto. Piec 30-40 min, aż nadzienie się zetnie na całej powierzchni. Wyjąć, ozdobić listkami. Schłodzić. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Smacznego! :-)



2 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje i zapewniam jeszcze lepiej smakuje.Próbowałam, mniam, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, potwierdzam. I proste do tego niedrogie.polecam.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj