sobota, 13 grudnia 2014

Zimtsterne - niemieckie bezglutenowe gwiazdki


Podróżując dość długo po Niemczech, miałam przyjemność posmakować prawdziwej niemieckiej kuchni z różnych regionów tego kraju. Spędziłam tam również dwukrotnie Święta Bożego Narodzenia. Zimtsterne to popularne, tradycyjne, świąteczne ciasteczka w kształcie gwiazdeczek. Całkowicie bezglutenowe, bo nie zawierają ani grama mąki, mocno migdałowe, z dużą zawartością aromatycznego cynamonu i skórki z cytryny. Lekko wilgotne i ciągnące w środku, z chrupką bezą na wierzchu. Przepyszne! Tylko to słowo przychodzi mi do głowy :-) Kto raz je upiecze, będzie piekł co roku... polecam bo naprawdę warto!

Składniki na 40-50 szt.

Ciasto:

400 g mielonych migdałów
150 g cukru pudru
2 białka
2 czubate łyżeczki cynamonu
1 cytryna
1 laska wanilii

Glazura:

1 białko
150 g cukru pudru
szczypta soli

Cytrynę dobrze wyszorować szczoteczką i zetrzeć skórkę. Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier puder, nie przerywając ubijania. Wsypać mielone migdały, cynamon, skórkę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, nożem ściągnąć z niej nasionka i dodać je do masy. Wymieszać wszystkie składniki, a następnie ręką zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

Blat roboczy lub stolnicę przykryć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto położyć na papierze, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na grubość ok. 0,5 - 1 cm. Blachę do pieczenia ciasteczek również wyłożyć papierem do pieczenia. 

Foremką w kształcie gwiazdki wycinać ciasteczka i układać je na przygotowanej blaszce. Jeśli ciasto klei się do foremki i źle się z niej wyjmuje, należy oprószyć foremkę cukrem pudrem. Przed wycinaniem ciasteczek można również oprószyć cukrem pudrem całe ciasto. Jeśli ciasto jest dobrze schłodzone nie powinno być problemu z wycinaniem ciasteczek, a podsypywanie cukrem jest wtedy zbędne.

Po wycięciu wszystkich ciasteczek, przygotować glazurę. Białko ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Powoli dodawać cukier puder. Wymieszać. Glazura powinna mieć dość gęstą konsystencję, nie może spływać z ciasteczek.

Piekarnik rozgrzać do 120°C z termoobiegiem lub 140°C bez termoobiegu.
 

Posługując się pędzelkiem lub zwykłym nożem, pokryć wierzch każdej gwiazdeczki przygotowaną glazurą. Piec 20 - 25 min. Ciasteczka powinny pozostać śnieżnobiałe. Aby zapobiec przyrumienianiu się ciasteczek, mniej więcej w połowie pieczenia należy przykryć je folią aluminiową.

Wyjąć z piekarnika, poczekać aż trochę przestygną, ostudzić na kratce.  Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego! :-)


13 komentarzy:

  1. Świetna propozycja dla alergików:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają magicznie. A z dodatkiem migdałów to muszę być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czy dorównam wyglądem i smakiem do Twoich pierniczków ale jak już będę miała nowy piekarnik to spróbuje takie pierniczki upiec.Lubię pierniczki a te na pewno są pyszne:) Pozdrawiam Ula

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam, wszystko się udało, dzięki za przepis! Radosnych Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) Wesołych Świąt!

      Usuń
  5. W zeszłym roku spróbowałam ich po raz pierwszy i zastanawiałam się skąd mają taki nietypowy smak. To niestety nie moje klimaty, ale faktycznie są bardzo popularnie w Niemczech i Szwajcarii

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytania: coś zrobiłam nie tak i masa jest rzadka, od wczoraj chłodzi się w lodówce, ale niewiele jej to dało. Jak ją zagęścić, dosypywać cukru pudru i migdałów + cynamon i przyprawę? Ratunku, pomocy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A próbowałaś rozwałkować między dwoma arkuszami papieru? Trudno mi powiedzieć co mogło pójść nie tak bo przepis ma składniki w gramach więc nie powinno się to zdarzyć. Spróbuj włożyć ciasto do zamrażarki, potem wałkuj między arkuszami a jeśli nadal będzie źle podsyp cukrem pudrem.

      Usuń
  7. Wyglądają super. Czy można czymś zastąpić cukier ?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj