wtorek, 28 lipca 2015

Ekstrakt waniliowy


Pamiętam jak pierwszy raz miałam w ręku prawdziwy ekstrakt z wanilii. Jak różny jest zapach prawdziwej wanilii od popularnego do dziś (niestety!) zapachu waniliowego z etylowaniliną wie tylko ten kto powąchał... Ten sztuczny laboratoryjny twór nie ma dosłownie nic wspólnego z prawdziwą wanilią...

Ekstrakt waniliowy można już bez problemu kupić w internecie i w dobrze zaopatrzonych sklepach. Można również bez problemu zrobić ekstrakt w domu. Przepis jest tak prosty, że naprawdę każdy da radę. Wychodzi stanowczo więcej i taniej. Wystarczy poszukać lasek wanilii w dobrej cenie. Warto zrobić ekstrakt już teraz, przyda się do jesiennych wypieków. Polecam!



Składniki:

4 - 5 lasek wanilii 
250 ml wódki
szklana buteleczka ze szczelnym zamknięciem


Laski wanilii naciąć wzdłuż na pół i włożyć do butelki lub słoiczka. Wódkę lekko podgrzać. Zalać laski wódką. Zamknąć butelkę. Potrząsnąć. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu (ale nie w lodówce). 

Ekstrakt waniliowy jest jak dobre wino - im starszy tym lepszy. Stopniowo nabiera mocy, jego barwa zmienia się, ciemnieje. Warto co jakiś czas potrząsnąć butelką. Po 2 - 3 miesiącach ekstrakt będzie miał już barwę mocnej herbaty i piękny, intensywny aromat. Wtedy można zacząć go używać.

W miarę zużywania ekstraktu można dokładać do niego świeże laski wanilii i dolewać alkohol. Można dokładać do butelki również laski wanilii z których zeskrobane zostały ziarenka. Proces tak naprawdę nigdy się nie kończy a ekstrakt będzie nam służył latami.





2 komentarze:

  1. Super!!! Warto taki dodatek do ciasta i deserów mieć w swojej spiżarce :) pozdrawiam Ulka

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem ile już się szykuje do zrobienia takiego ekstraktu!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj