środa, 29 lipca 2015

Ucierane ciasto z porzeczkami i kruszonką


Mnóstwo czarnych porzeczek raz jeszcze :-) Puszyste, ucierane ciasto z nutką cytryny, dużą ilością kwaskowych porzeczek i kruszonką. Klasycznie, szybko i bardzo pysznie! Polecam :-)


Składniki:

Ciasto:

200 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
225 g masła
200 g drobnego cukru
100 ml mleka
4 duże jajka
3 łyżeczki cukru waniliowego
świeżo otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g czarnych porzeczek

Kruszonka:

 100 g mąki pszennej
60 g masła
50 g cukru


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Porzeczki umyć, odszypułkować, osuszyć. Oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia przesiać.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując krótko po każdym. Dodać startą skórkę z cytryny. Stopniowo wsypywać przesianą mąkę i wlewać mleko, mieszając masę łyżką lub szpatułką do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

Wykonanie kruszonki:

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć palcami formując kruszonkę. 

Dużą prostokątną formę do pieczenia np. o wymiarach 24 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzch równomiernie wysypać czarne porzeczki. Posypać ciasto kruszonką.

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Piec przez około 35 - 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyjąć, przestudzić.

Smacznego! :-)





5 komentarzy:

  1. Czy zamiast porzeczek mogą być inne owoce? Np. truskawki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha,pycha,pycha:) nawet mi się udało:)a to znaczy że jest bardzo proste...Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj