Kruche, delikatne ciasto i dużo dużo soczystych, lekko kwaskowych wiśni. Klasycznie i naprawdę przepysznie. Tarta fantastycznie smakuje z lodami waniliowymi lub odrobiną bitej śmietany. Nawet nasze psy nie potrafiły oprzeć się pokusie... co widać na zdjęciach ;-) Kto zrobi wiśniową tartę na weekend? Polecam!
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g masła
50 g cukru pudru
50 g cukru pudru
1 - 2 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
1 kg wiśni
50 g mąki ziemniaczanej
50 g drobnego cukru
Wiśnie umyć, wydrylować. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić na małe kawałki, mąkę wsypać do miski. Wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. W zależności od konsystencji ciasta dodać jedną lub dwie łyżki zimnej wody. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty łącznie z bokami. Pozostałe ciasto odłożyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Piec ok. 15 - 20 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Wiśnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nałożyć owoce równomiernie na podpieczonym cieście. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wiśnie lub rozwałkować i wykroić z ciasta kształty np. kwiatków i ułożyć na wiśniach.
Piec w 180°C przez około 40 - 45 minut lub do momentu, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.
Wyjąć, wystudzić.
Smacznego! :-)
Sprytka nie mogła dłużej czekać...Nie mogła zrozumieć czemu stoi ciasto i nikt go nie zjada..więc zgłosiła się na ochotnika ;-)
nawet czarnowłosy pupil nie potrafił się jej oprzeć :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię, że piesek się zajadał bo jest naprawdę pyszna.Ela
OdpowiedzUsuń