środa, 11 maja 2016

Tarta z truskawkami Fit (bez pieczenia, wege, bez glutenu)


Truskawki.. :-) Uwielbiam! To stanowczo jedne z najzdrowszych i najmniej kalorycznych owoców. Nie tylko wybornie smakują ale również odkwaszają organizm, obniżają poziom złego cholesterolu, ułatwiają spalanie tłuszczu i wybielają zęby. Truskawki wspaniale sprawdzają się jako dodatek do ciast i deserów. 

Tym razem proponuję zdrową wersję tarty z truskawkami. Prawdziwa tarta FIT! Tarta bez wyrzutów sumienia :-) Kruche przepyszne ciasto, delikatny budyń z kokosową nutą i masa truskawek. Bez pieczenia, bez glutenu, bez jajek, masła.. i bardzo prosto! Najprostsze ciasto kruche. Do tego zdrowy budyń z kaszy jaglanej. Tu znów same prozdrowotne profity.. Kasza jaglana również odkwasza organizm, jest też dobrym źródłem wapnia, żelaza, fosforu i krzemu. A całość... hmm.. jest po prostu przepyszna i co tu dużo mówić - znika w tempie błyskawicznym. Spróbujcie koniecznie! Polecam :-)


Składniki:

Ciasto:

100 g płatków owsianych (w wersji bez glutenu należy pamiętać o wersji bez glutenu)
100 g wiórków kokosowych
150 g suszonych daktyli
80 g mielonych migdałów
60 g nierafinowanego oleju kokosowego
2 łyżki zimnej wody

Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem, tylko tyle by woda pokryła daktyle, odstawić na 10 minut. Daktyle powinny ładnie zmięknąć. Odsączyć daktyle z wody, najlepiej na sitku.

Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmiksować w blenderze, prawie na proszek. Dodać namoczone daktyle i olej kokosowy. Ponownie zmiksować. Wyjąć gęstą masę z blendera, wrzucić do miski, dodać mielone migdały i zimną wodę. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno lepić się jak typowe ciasto kruche. Jeśli jest za suche można dodać odrobinę wody, jeśli za mokre - trochę mielonych migdałów. Podane proporcje powinny dać ciasto o idealnej konsystencji.

Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 25 cm z wyjmowanym dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić formę ciastem. Wstawić ciasto do lodówki.

Budyń jaglany z nutą kokosową:

puszka pełnotłustego mleczka kokosowego (400 ml)
100 g suchej kaszy jaglanej
60 ml wody
2 łyżki wiórków kokosowych
dowolny zdrowy słodzik (ilość wedle uznania)

oraz:

600 g świeżych dorodnych truskawek
3 łyżki konfitury truskawkowej (efekt błysku)


Kaszę wrzucić na sito, dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Następnie przelać ją wrzątkiem.

Mleko kokosowe i wodę przelać do garnka, najlepiej z grubszym dnem, zagotować. Wrzucić kaszę. Po doprowadzeniu do wrzenia należy zmniejszyć ogień na średni. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Kasza wchłonie cały płyn, nie powinna być jednak po tym czasie twarda. W trakcie gotowania się kaszy warto obserwować co jakiś czas co dzieje się w garnku, jeśli kasza zacznie przywierać do dna - należy dodać troszkę wody i zamieszać. Szybkość gotowania się kaszy zależy od producenta, jedne gatunki gotują i rozklejają się szybciej - inne potrzebują więcej czasu.

Następnie zdjąć garnek z ugotowaną kaszą z palnika, zostawić kaszę pod przykryciem na 10 minut. 

Ugotowaną kaszę posłodzić do smaku i zmiksować blenderem, najlepiej ręcznym na gładki krem. Wrzucić wiórki kokosowe, wymieszać. Lekko przestudzić.

Truskawki umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na pół. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Jaglany budyń równomiernie rozsmarować na kruchym cieście. Wierzch ciasta udekorować gęsto truskawkami. 

By otrzymać piękny połysk na truskawkach należy lekko podgrzać konfiturę truskawkową i przy pomocy pędzelka posmarować nią każdą truskawkę. Dzięki temu zabiegowi truskawki nie tylko uzyskują blask ale również stanowczo dłużej będzie można przechowywać ciasto - konfitura chroni owoce przed wysychaniem. 

Przechowywać ciasto w lodówce.

Smacznego! :-)







29 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda! :) musi też dobrze smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy olej kokosowy należy najpierw roztopić? Czy też wystarczy dodać go do pozostałych składników i zblendować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy dodać do składników, nie trzeba rozpuszczać.

      Usuń
  3. Ile kalorii ma porcja takiej tarty?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest przepyszna, zdrowa i można ją jeść bez wyrzutów sumienia.Ja spróbowałam i polecam każdemu kto lubi słodkości.Pozdrawiam.Ula

    OdpowiedzUsuń
  5. Co można dać zamiast daktyli ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie o dowolna ilosc substancji slodzacej (w moim przypadku jest to sproszkowana stewia)czy moze Pani podac orientacyjna ilosc, aby tarta byla slodka ale nie przeslodzona? z gory dziejuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy dodając spróbować smak i dozować słodycz jak kto lubi :)

      Usuń
  7. Czy tej tarty - nawet spodu- się w ogóle nie piecze?

    OdpowiedzUsuń
  8. Za mało mleka kokosowego. ..mam za mało masy.. powinny być 2 puszki..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby były 2 puszki to by kleik wyszedł nie krem..

      Usuń
  9. Prezentuję się super; d
    Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam- bezglutenowym ludzikom życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis. Na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest pyszna 😋 dzisiaj już drugi raz ja serwuje ☺

    OdpowiedzUsuń
  13. ile taki kawałek ma kcal?:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W jedzeniu fit nie chodzi o kalorie bo to nie one wyznaczają czy coś jest zdrowe. Czasem coś ma dużo kalorii ale te kalorie są dla nas dobre dlatego nie przeliczam na blogu ilości kalorii przypadającej na kawałek.

      Usuń
  14. Zrobiłam ze śliwka. Póki co chłodzi się w lodówce. Ślinka mi cieknie na sam widok.

    OdpowiedzUsuń
  15. Zamiast nie zdrowego słodziku lepiej ksylitol.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisząć "zdrowy "Słodzik" miałam na myśli stewię, ksylitol, syrop klonowy etc :-)

      Usuń
  16. Bardzo bardzo smaczny spod ! Zamiast oleju koko dodałam pastę bo ją wolę znacznie bardziej ;) polecam spróbować ! nie dałam papieru do pieczenia i niestety trochę się przykleiło bo blaszki, czy tylko papier w tym pomoże ? Nie mam wyciąganego spodu :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pięknie, dziś zrobię. Mam tylko pytanko, kaszę gotujemy w mleczku kokosowym z puszki (stała część z wodą) z dodatkiem 60ml wody, zgadza się? Chcę tylko potwierdzić,bo zazwyczaj kaszę gotuje się w mleku kokosowym z kartonu, tzn.w większosci przepisów tak podają. Cudnie to wygląda, super ławtwy przepisik, lecę do kuchni!!

    OdpowiedzUsuń
  18. czy można czymś innym zastąpić mielone migdały? pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak dla mnie spód zbyt mocno czuć kokosem,przez co krem i truskawki są słabo wyczuwalne. Ale przepis fajny, następnym zazem zrobię inny spód. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj