czwartek, 2 czerwca 2016

Paryż - Brest z owocami


Paryż- Brest to przepyszne ciasto, które w 1891 roku wymyślił pewien francuski cukiernik dla upamiętnienia wyścigu kolarskiego Paryż - Brest - Paryż. Kształtem przypomina koło roweru a jego smak to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Chrupkie ciasto ptysiowe, delikatny, rozpływający się w ustach, mocno waniliowy krem i kwaskowe owoce lata... Poezja! Bardzo polecam :-)

Ciasto:

125 g mąki pszennej
150 ml wody
60 g masła
3 duże jajka (L)
2 łyżeczki drobnego cukru
duża szczypta soli

25 g płatków migdałowych

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Wodę wlać do garnka, dodać masło i cukier. Zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać na raz całą mąkę i bardzo energicznie wymieszać masę najlepiej za pomocą dużej drewnianej łyżki. Postawić na palnik, zmniejszyć ogień i jeszcze przez około 90 sekund energicznie mieszać, aż powstanie gładka, gęsta masa. Zdjąć z palnika, zostawić na 5 minut, żeby masa trochę przestygła.

Do przestudzonej masy wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Nie należy dodawać kolejnego jajka zanim poprzednie nie zostanie dobrze wchłonięte. Masa stopniowo wchłonie wszystkie jajka. Powstanie gęste, gładkie, błyszczące ciasto, które ciężko opada od końcówki mieszającej miksera.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 225°C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na niej ołówkiem koło o średnicy 21 cm. Następnie odwrócić papier na druga stronę.

Ciasto przełożyć do dużego rękawa cukierniczego bez końcówki lub z okrągłą końcówką o średnicy  1 cm. Wycisnąć na papier ciasto rysując okrąg.



Drugi okrąg wycisnąć wewnątrz pierwszego okręgu. 


Trzeci okrąg wycisnąć pomiędzy pierwszym a drugim okręgiem. 


Lekko wygładzić powierzchnię ciasta palcami. Posypać ciasto płatkami migdałowymi.

Piec około 25 minut, do momentu mocnego zrumienienia się ciasta. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia! Inaczej ciasto nie wyrośnie. Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku, następnie przenieść na kratkę i wystudzić.

Krem waniliowy (Crème Pâtissière):

250 ml mleka
250 g śmietany kremówki 36%
100 g drobnego cukru
4 duże żółtka (L)
1 laska wanilii
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

oraz :

100 g śmietany kremówki 36%
350 g owoców typu: truskawki, borówka amerykańska, jagody, maliny
cukier puder do posypania

Mleko i 250 g śmietany wlać do garnka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać z niej ziarenka. Wrzucić ziarenka i laskę do mleka, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika. Wyjąć laskę wanilii.

Żółtka zmiksować z cukrem do białości. Dodać obie mąki. Zmiksować do połączenia się składników. Stopniowo dodawać trochę gorącego mleka, około pół szklanki, cały czas miksując.

Powstałą płynną masę jajeczną przelać do pozostałego mleka. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować 1 - 2 minuty. Masa mocno zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Przykryć wierzch kremu folią spożywczą lub papierem do pieczenia, tak by folia dotykała kremu. Wystudzić krem. Schłodzić całkowicie w lodówce.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Do schłodzonego kremu powoli dodawać ubitą śmietankę, delikatnie mieszając masę łyżka lub szpatułką.

Ciasto przekroić poziomo na pół ostrym nożem. Spodnią część ciasta ułożyć na paterze. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką np. w kształcie dużej gwiazdki. Wypełnić kremem całą podstawę ciasta. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć obficie na kremie.


Przykryć ciasto górną częścią i posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. Ciasto jest  najsmaczniejsze w dniu upieczenia - złożenia  wszystkich elementów, jest wtedy chrupkie, potem namięka od kremu choć nadal jest naprawdę przepyszne.
Smacznego! :-)





2 komentarze:

Drukuj