sobota, 10 listopada 2018

Ciasto dyniowe z solonym karmelem - bez glutenu

 

Przepyszne, wilgotne, ciasto dyniowe przełożone puszystym śmietankowym kremem i polane wybornym karmelem ze słoną nutką to prawdziwa gratka dla fanów jesiennych ciast. Ciasto nie wymaga użycia miksera! Składniki po prostu dokładnie mieszamy. Ciasto dyniowe w tym wydaniu sprawdzi się znakomicie jako ... tort urodzinowy lub świąteczne ciasto na zbliżające się Boże Narodzenie. Ciasto jest w pełni bezglutenowe i zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Gorąco polecam!

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki gryczanej białej (z kaszy niepalonej) *
150 g mielonych migdałów
400 g purée z dyni = nieduża dynia najlepiej hokkaido (przepis poniżej)
225 ml oleju
150 g cukru trzcinowego
4 duże jajka (L)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietankowy:

600 g śmietany kremówki 36%
400 g serka mascarpone
4 łyżki syropu klonowego

Solony karmel:

110 g białego cukru
45 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
60 g śmietany kremówki 36%
1/2 łyżeczki soli

Ponadto:

35 g płatków migdałowych (uprażonych na suchej patelni)

* Mąka gryczana z kaszy niepalonej nie ma charakterystycznego intensywnego smaku maki gryczanej z kaszy palonej. Jest bardziej delikatna.

Wykonanie purée z dyni:

Dynie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżką środek z nasionami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Połówki dyni umieścić na blaszce rozcięciem do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez około 40 - 50 min do momentu aż wbity w dynie nóż gładko wejdzie w skórkę. Wyjąć, ostudzić. Wyjąć miąższ i zmiksować blenderem  na gładkie purée. 
Szczegółowy przepis krok po kroku jak zrobić purée z dyni znaleźć można tutaj

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dno okrągłej formy do pieczenia o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (wyciąć z papieru kółko o średnicy dna foremki). Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C.

Do dużej miski wbić jajka, wlać olej i wsypać cukier trzcinowy. Całość roztrzepać trzepaczką. Delikatnie wmieszać do masy purée z dyni. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę gryczaną, mielone migdały, przyprawy korzenne, sodę i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać suche składniki do masy jajecznej. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej przy użyciu szpatułki. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, wygładzić wierzch. Piec około 60-75 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.

Wykonanie solonego karmelu:

Cukier wsypać do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie i masa nabierze ładnego bursztynowo-miodowego koloru rondelek należy zdjąć z palnika i szybko wmieszać do cukru miękkie masło. Uwaga: masa zawrze gwałtownie! Mieszać bardzo dokładnie do momentu aż całe masło rozpuści się a masa stanie się jednolita. Następnie dodać śmietankę, wymieszać i postawić rondel jeszcze na 30 sekund na palniku cały czas mieszając. Zdjąć z palnika, dodać sól, wymieszać i wystudzić do temperatury pokojowej.

Wykonanie kremu:

Składniki powinny być schłodzone. Śmietankę i serek mascarpone przełożyć do miski i ubić na sztywno, pod koniec dodając syrop klonowy.

Wykończenie ciasta:

Ciasto przekroić na trzy równe blaty i przełożyć kremem. Wierzch i boki ciasta posmarować pozostałym kremem. Dół ciasta obsypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Wierzch ciasta polać solonym karmelem.  Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego! :-)









2 komentarze:

  1. Czy dodatek syropu klonowego do kremu jest konieczny? Najchętniej nie słodziłabym go, chyba, że dodatek syropu ma tu jakieś inne znaczenie?
    Pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń

Drukuj