czwartek, 4 grudnia 2014

Lemon Curd Tart - tarta cytrynowa


Zawsze, kiedy zaczyna się "sezon" na cytrusy i można bez problemu kupić dojrzałe, niewoskowane cytryny, bardzo chętnie piekę przepyszną, angielską tartę cytrynową. Ze względu na swój bardzo orzeźwiający, kwaśno-słodki smak, ciasto to stało się wręcz nieodłącznym elementem świąt w moim domu, kiedy to zasłodzeni pozostałymi słodkimi wypiekami z przyjemnością sięgamy po coś o kontrastującym smaku :-)  Tarta najlepiej smakuje w towarzystwie greckiego jogurtu lub lodów waniliowych, można też podawać ją z bitą śmietaną. 

Ciasto:

300 g mąki
150 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru waniliowego

W misce, połączyć mąkę z cukrem pudrem, dodać pokrojone w małą kostkę masło, rozetrzeć palcami. Dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto kruszy się, można dodać odrobinę lodowatej wody, jeśli jest za lepiące - troszkę mąki.

Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Dno formy do tarty o średnicy ok 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty łącznie z bokami. Piec ok. 20 min. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.


Masa cytrynowa - Lemon curd:

250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (najlepiej niewoskowanych) = ok. 1 kg cytryn
skórka starta z 3 cytryn
250 g cukru 
150 g masła
4 żółtka
4 całe jajka


Cytryny dobrze wyszorować szczoteczką. Z 3 sztuk zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok. Sok wlać do rondla, dodać startą skórkę, cukier i pokrojone w małą kosteczkę masło. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników.

W drugim rondlu roztrzepać jajka i żółtka. Podgrzany sok należy powoli wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę cytrynową podgrzewać na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje a na wierzchu pojawią się charakterystyczne "bąbelki".

Zdjąć z ognia, wylać masę na podpieczone ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 10 min. Masa powinna stężeć, ale nie może zbrązowieć.

Wyjąć, ostudzić, schłodzić w lodówce. Podawać z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub jogurtem greckim.

Smacznego! :-)


3 komentarze:

  1. Ciasto w sam raz na upał.Bardzo ładnie udekorowane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Talentem cukierniczym nie grzeszę, a wszystko się udało :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Było przepyszne 😁

    OdpowiedzUsuń

Drukuj