wtorek, 21 kwietnia 2015

Pasikonik (Grasshopper Pie) - Tarta bez pieczenia


Zielono mi... Zazieleniło się na zewnątrz i choć pogoda jeszcze trochę w kratkę to jednak już widać, że wiosna nadeszła w pełni. Zielono na zewnątrz i zielono w moim pieczeniu :-) Pasikonik (Grasshopper Pie) to ciasto, które powstało z inspiracji zielonym koktajlem o tej samej nazwie. Słodki drink został wynaleziony w Nowym Orleanie przez Philipa Guichet. Grasshopper składa się z dwóch likierów: zielonego likieru miętowego crème de menthe i likieru z białej czekolady crème de cacao blanc. Całość dopełnia śmietana. Drink podawany jest oczywiście schłodzony.
A ciasto Pasikonik? Również ma niesamowity smak. Delikatne piankowe nadzienie z wyraźnie miętową nutą i kruchy, mocno czekoladowy spód. Genialne połączenie świeżości mięty i czekolady. Grasshopper to ciasto dla tych co chcą efekt "Wow!" bez pieczenia :-) Za spód służą bowiem pokruszone czekoladowe ciasteczka. Po raz pierwszy składniki na nadzienie ciasta podaję w dwóch wersjach: klasycznej i wegetariańskiej. Obie są pyszne i nie do odróżnienia która jest która. Polecam, niech i u Was w kuchni wiosennie się zazieleni!

Składniki:

Ciasto:

300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem)
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła

Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Jedno ciasteczko należy zostawić do dekoracji wierzchu gotowej tarty. Pozostałe ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować. Masło roztopić. Wlać do pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa.

Dno formy do tarty o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Schłodzić w lodówce przez 30 min, aż spód stwardnieje.

Masa wersja I:

150 g białych pianek Marshmallow
125 ml mleka 3.2%
50 g białej czekolady
80 ml likieru crème de menthe (likieru miętowego)*
400 g śmietany kremówki 36%
kilka kropli zielonego barwnika (opcjonalnie)

Czekoladę pokruszyć na małe kawałki. Jeśli pianki są duże, należy je również pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oba składniki wrzucić do rondla, wlać mleko i podgrzewać na bardzo małym ogniu stale mieszając, aż czekolada i pianki rozpuszczą się całkowicie. Uwaga! Nie wolno dopuścić do zagotowania masy, bo później nadzienie się nie zetnie.

Powstałą piankową masę przelać do większej miski/garnka. Stopniowo wlewać likier miętowy cały czas mieszając. Pozostawić masę do ostygnięcia.

Śmietanę ubić prawie na sztywno - powinna być ubita ale nadal miękka. Do piankowej masy dodać 1 łyżkę śmietany, wymieszać delikatnie. Stopniowo, po łyżce dodawać resztę masy, aż wymieszamy całość ze śmietaną. Do gotowej jednolitej masy można dodać kilka kropli zielonego barwnika by dodatkowo podbić kolor likieru. Nie jest to konieczne jeśli likier ma soczysty, zielony kolor.

Gotową masę rozsmarować na schłodzonym ciasteczkowym spodzie. Wyrównać nożem lub łyżką. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 - 5 godzin, a najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem należy rozkruszyć pozostałe czekoladowe ciasteczko i posypać nim wierzch tarty.


Masa wersja II:

213 g (słoik) kremu Marshmallow Fluff*
100 g białej czekolady
30 ml mleka 3.2%
80 ml likieru crème de menthe (likieru miętowego)*
kilka kropli zielonego barwnika (opcjonalnie)
400 g śmietany kremówki 36%

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem, aż powstanie jednolita masa. Pozostawić do ostygnięcia. Krem piankowy przełożyć do miski, stopniowo wlewać likier ubijając cały czas mikserem. Dodać rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać.

Śmietanę ubić prawie na sztywno - powinna być ubita ale nadal miękka. Do piankowej masy dodawać stopniowo ubitą śmietanę, aż składniki połączą się. Do gotowej masy dodać kilka kropli zielonego barwnika by dodatkowo podbić kolor likieru.

Gotową masę rozsmarować na schłodzonym ciasteczkowym spodzie. Wyrównać nożem lub łyżką. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 - 5 godzin, a najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem należy rozkruszyć pozostałe czekoladowe ciasteczko i posypać nim wierzch tarty.

Smacznego! :-)

* Krem Marshmallow Fluff nie zawiera żelatyny
* W wersji dla dzieci likier można zastąpić syropem miętowym.

  Nieco zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson z "Kitchen, recipes from the heart of the home".



Wiosenne słodkości!
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Szybka tarta z owocami lata  - bez pieczenia"Leśna Pokusa" - Tarta bez pieczenia



8 komentarzy:

  1. Wygląda super, szkoda, że jest nie dla mnie pianki zawierają żelatynę :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dlatego tarta ma dwie wersje. Krem Marshmallow Fluff nie zawiera żelatyny, można go już bez problemu kupić w internecie. Warto bo tarta jest naprawdę pyszna. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Hmm kiedyś słyszałam już o marshmallow fluff, ale nie próbowałam go jeszcze. Myślałam, że tak jak słynne pianki marshmallow też zawiera żelatynę. W takim razie, gdy go następnym razem zobaczę w delikatesach sprawdzę skład i może wtedy zrobię Twoją zieloną tartę! Dzięki!

      Usuń
  2. Super!!! Uwielbiam czekoladę:) EN

    OdpowiedzUsuń
  3. o jejciu, jak to wspaniale i pysznie wygląda ;) kocham wszystko co miętowe i jak tu być na diecie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale. Ale bym zjadła kawałek :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Blog genialny!!! PS Proszę tylko nie wpadnij w obsesję pieczenia wszystkiego "bez glutenu" :p

    OdpowiedzUsuń

Drukuj