Klasyczne kruche, lekko cynamonowe ciasto z dużą ilością kwaskowego, rabarbarowego nadzienia. Najpyszniejsze w towarzystwie lodów waniliowych lub truskawkowych. Jedno z moich ulubionych owocowych połączeń smakowych. Polecam!
Ciasto:
300 g mąki pszennej zwykłej lub razowej
150 g masła
100 g cukru pudru
2 duże żółtka
1 łyżeczka cynamonu
ewentualnie 1 łyżka zimnej wody
ewentualnie 1 łyżka zimnej wody
Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier
puder i cynamon. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych
składników. Dodać żółtka. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.
Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 lub 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Mniejszą część ciasta
przeznaczyć na wylepienie spodu tortownicy. Pozostałe ciasto
zostawić na późniejsze wylepienie boków i wierzchu ciasta.
Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Nadzienie:
900 g dojrzałego rabarbaru*
1 łyżeczka cynamonu
oraz:
cukier puder do posypania
*Najsmaczniejszy jest cienki, mocno czerwony rabarbar.
Rabarbar umyć, odkroić końcówki i pokroić na ok. 0,5 cm kawałki. Wrzucić do miski, dodać cynamon i wymieszać.
Boki tortownicy wylepić ciastem. Wsypać pokrojony rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta.
Smacznego! :-)
Pycha!
OdpowiedzUsuń