czwartek, 25 czerwca 2015

Muffiny z borówkami i białą czekoladą


Lekkie, puszyste ciasto z dodatkiem dużej ilości borówki amerykańskiej, kawałków białej czekolady i skórki z pomarańczy. Wierzch muffinów zdobią chrupiące, przyrumienione płatki migdałowe. Muffiny są wilgotne i bardzo smaczne nawet na drugi dzień po upieczeniu. To jedna z naszych ulubionych letnich wariacji na temat muffinów :-)  Polecam!


Składniki na ok. 12 - 14 szt.

250 g mąki
150 ml maślanki
100 g cukru trzcinowego
100 g białej czekolady
200 g borówek amerykańskich
80 ml oleju
2 jajka
1 pomarańcza
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej

oraz:

50 g płatków migdałowych



Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę połamać i pociąć nożem na małe kawałeczki. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą.
Pomarańczę umyć, wyszorować dokładnie szczoteczką. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok.

Jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej i delikatnie ubić trzepaczką. Dodać maślankę. Wlać sok z pomarańczy. Powoli dodawać do masy jajecznej sypkie produkty, mieszając by wszystkie składniki połączyły się. Dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Wsypać startą skórkę z pomarańczy. Delikatnie wmieszać do masy borówki.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. Łyżką nakładać ciasto do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Wierzch muffinów posypać płatkami migdałowymi. Piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić babeczki na kratce. Muffiny można posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :-)




__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:

Babeczki czekoladowo - miętowe Podwójnie czekoladowe muffiny z wiśniami


1 komentarz:

  1. Świetne połączenie smaków, a do tego na wierzchu migdały.. mniam
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Drukuj