Uwielbiam polskie śliwki, szczególnie śliwkę węgierkę. Żadna inna odmiana
nie smakuje mi tak bardzo. Idealne połączenie słodyczy i lekkiej kwaskowatości.
W tym roku jakoś szybciej, bo już teraz pojawiły się węgierki. Nie czekając
długo kupiłam śliwki by wykorzystać je w moich domowych wypiekach. Tak powstała
krucha razowa tarta z całym mnóstwem soczystych śliwek, warstwą słodkiego
toffi, przyrumienionymi chrupiącymi migdałami i kruszonką. Tarta wspaniale smakuje z
jogurtem greckim lub lodami waniliowymi. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
225 g mąki pszennej razowej
125 g zimnego masła
25 g cukru pudru
1 łyżka zimnego mleka
Warstwa toffi:
200 g cukru
50 g masła
50 g śmietany kremówki 36 %
50 ml wody
Kruszonka:
50 g mąki pszennej razowej
25 g zimnego masła
oraz:
850 g śliwek
100 g migdałów w słupkach
½ łyżeczki cynamonu Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników. Dodać mleko. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto
się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić.
Wykonanie warstwy toffi:
Masło pokroić w kostkę. Przygotować śmietanę. Składniki powinny być w
zasięgu ręki. Cukier wsypać do rondla o grubym dnie, wlać wodę. Zagotować a
następnie trochę zmniejszyć ogień na średni i gotować dalej, aż masa nabierze
ładnego, bursztynowo-złotego koloru przez około 15 minut.
Zdjąć z palnika, dodać pokrojone masło, śmietanę i energicznie wymieszać.
Postawić ponownie na palnik i gotować jeszcze 1 min. Lekko przestudzić - masa
zgęstnieje. Wylać masę na podpieczony spód. Ostudzić.
Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wypestkować. Oprószyć cynamonem. Na
lekko zastygającej warstwie toffi ułożyć ciasno śliwki przecięciem do góry.
Wykonanie kruszonki:
Masło
rozetrzeć palcami z mąką.
Wierzch
tarty posypać obficie migdałowymi słupkami i kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Piec
około 25 – 30 min, do momentu zrumienienia się wierzchu tarty. Wyjąć,
wystudzić.
Tartę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło z lodami lub jogurtem
greckim.
Smacznego! :-)
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Super połączenie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam toffi, a połączenie z kwaskową śliwką to strzał w dziesiątkę. Super!!!! Pozdrawiam. Ula
OdpowiedzUsuńNa samą myśl o kawałeczku takiej tarty się rozpływam... :)
OdpowiedzUsuńAle śliwki? Już?! Ja jeszcze rabarbar mam w lodówce...
Tak już gdzieniegdzie są śliwki. Też byłam zdziwiona. Pozdrawiam!
Usuń