Przepyszne rumowe lody z rodzynkami.. Ekspresowe! Bez maszyny i bez jajek. Myślałam o nich już jakiś czas temu bo mój mąż KOCHA rodzynki... Dokładnie tak :) Dodaje je do wszelkich deserów w ilościach... hmm sporych? Kupne lody malaga mu nie smakują, bo stanowczo za słodkie i rumu w nich próżno szukać... Nawet te topowe, pewnej znanej "lodowej" rodziny mają w swym składzie zamiast rumu, co ciekawe "aromat identyczny z naturalnym"... A tego nie lubię... Oj nie...
Wyśmienite, aksamitnie kremowe, nieprzesłodzone lody Malaga z prawdziwym rumem, gotowe do konsumpcji od razu po wyjęciu z zamrażarki można zrobić w domu, bez chemii, bez sztucznych aromatów. Jedyna chemia jaka na pewno powstanie to endorfiny - pojawią się po spożyciu lodów ;-) Polecam!
Składniki na około 1100 ml lodów:
400 g schłodzonej śmietany kremówki 36%
400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego
125 g cukru pudru
125 g drobnych rodzynek
80 ml rumu
1 laska wanilii
Rodzynki zalać alkoholem i zostawić do nasączenia na 2 - 3 godziny.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Laskę wanilii
rozciąć wzdłuż nożem i zeskrobać z niej ziarenka. Dodać ziarenka
wanilii do ubitej śmietany. Zmniejszyć
obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco
pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno,
chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej
dużo powietrza i lody będą puszyste.
Rodzynki odcedzić i lekko odcisnąć na sitku, rum wlać do masy lodowej. Wymieszać. Spienioną masę przelać do pojemnika na lody, zamknąć i wstawić do
zamrażarki. Po około 3 - 4 godzinach, masa zgęstnieje, wtedy należy dodać do
niej rodzynki i wymieszać. Wstawić masę lodową do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
:) Mmmmmm.... muszą być pycha. Sama wykonuje różne warianty lodów (mam życie uproszczone, bo posiadam thermomix), ale takich nie robiła - spróbuje !!
OdpowiedzUsuńBoskie, biegnę sprawdzić, czy mam wszystkie potrzebne składniki :)
OdpowiedzUsuńMmm, to coś zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuń