Kawa i sernik to bardzo popularny zestaw zamawiany w kawiarni... a może zamiast tego sernik kawowy? Sernik dla zabieganych smakoszy kawy :-) Dwa w jednym! Sernik na kruchym czekoladowym spodzie z nutką cynamonu, do tego obłędnie pachnąca kawą warstwa sera i czekoladowy wierzch... Brzmi zachęcająco? Zapewniam, że sernik zasmakuje każdemu kto kocha kawę. Po takim kawałku ciasta na pewno nie dopadnie Was senność :-) Polecam!
Składniki:
Ciasto:
180 g mąki pełnoziarnistej np. pszennej, orkiszowej, wielozbożowej
130 g masła
50 g cukru pudru
25 g ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
Mąkę, cukier puder i kakao wsypać do miski, wymieszać. Masło pokroić na
małe kawałki i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto.
Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w
lodówce przez 30 minut.
Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta
przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto
zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Masa serowa:
850 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub twarogu sernikowego
250 g serka mascarpone
200 g drobnego cukru
50 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml wrzątku
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać. Następnie po trochu dodawać ser. Wlać wystudzoną kawę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.
Polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady
50 g masła
1 - 2 łyżki ubitej śmietany kremówki 36%
Czekoladę połamać na małe kawałki. Masło rozpuścić. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, zostawić na chwilę. Wymieszać dokładnie by czekolada całkowicie rozpuściła się.
Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy. Wierzch ciasta równomiernie polać ciepłą polewą czekoladową. Przy pomocy noża nakładać kleksy ze śmietany i formować fantazyjne wzorki.
Rewelacja!!!! Nie jadłam jeszcze sernika z takimi składnikami. Musi być bajecznie pyszny :)
OdpowiedzUsuńWiem, że jestem opóźniona w rozwoju jakieś 25 lat, ale kilka dni temu miałam swój sernikowy debiut. Moi faceci łyknęli go mlaskając, za kilka dni poprawiłam :) Ale kawowy....mmmmm...do kawy na drugie śniadanie ...mmm...rozmarzyłam się. tylko cynamon to jedyna przyprawa, której nie toleruję
OdpowiedzUsuńCynamon w cieście można pominąć :)
UsuńGratuluje pomysłu na wykończenie ciasta. Zdjęcia zachwycają, a ciasto aż prosi żeby je zjeść.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńsernik jak marzenie! bardzo lubię smak kawowy, ale w serniku jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńwielki plus za piękny wierzch ciasta - robi wrażenie :)
Miałam okazję spróbować. Jest pyszny.Pozdrawiam Ula
OdpowiedzUsuńBardzo dobry aczkolwiek robiąc go kolejny raz nie dodawałam serka mascarpone, a zamist mąki ziemniaczanej dodałam budyń wyszedł extra :) polecam :) 🍛
OdpowiedzUsuńChciałam się dowiedzieć na jakim programie piec sernik tzn. Bez termoobieg Ale Góra dół i który stopień w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńSernik zawsze pieczemy bez termoobiegu bo termoobieg bardzo wysusza ciasto. Tylko program góra i dół.
UsuńI jaj nie ma?
OdpowiedzUsuńSą proszę przeczytać dokładnie składniki..
OdpowiedzUsuń