poniedziałek, 28 września 2015

Proste róże z marcepanu - krok po kroku


Tort lub babeczka udekorowana różami z marcepanu zawsze wygląda bardzo szykownie i elegancko. Ot mały element a efekt naprawdę duży, tylko skąd wziąć te róże...? Zrobić samemu! To wcale nie jest takie trudne jakby się mogło wydawać. Mam nadzieję, że dzięki mojemu poradnikowi uwierzycie, że każdy jest w stanie szybko stworzyć taką dekorację samemu w domu. Dacie radę!


Składniki na jedną różę:

25 g gotowej masy marcepanowej
barwnik spożywczy w proszku lub w żelu
cukier puder do podsypania

Na blat lub stolnicę położyć arkusz papieru do pieczenia. Papier oprószyć lekko cukrem pudrem. Masę marcepanową zagnieść z barwnikiem spożywczym, aż do otrzymania jednolitego koloru, podsypując w miarę potrzeby cukrem pudrem jeśli masa klei się do rąk.

Rolując, uformować z masy marcepanowej około 16 cm wałeczek.

 

Wałeczek z masy pokroić nożem na 8 w miarę równych części. 


Z każdego kawałka uformować kulkę. 

 

Każdą z kulek lekko rozpłaszczyć i przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia. Delikatnie rozwałkować.


Przy pomocy noża podnieść każdy płatek i lekko rozpłaszczyć go palcami nadając mu bardziej naturalny kształt.




Jeden z płatków zrolować. Posłuży on za środek róży.


Trzymając w jednej ręce środek róży, do drugiej ręki wziąć jeden z płatków i owinąć go wokół środka nie dociskając jednak do końca.


Wziąć drugi płatek i umieścić go obok pierwszego płatka - na zakładkę.


Dołożyć w ten sam sposób trzeci i czwarty płatek wyginając je lekko palcami by jak najbardziej przypominały prawdziwy kwiat.


Lekko docisnąć wszystkie płatki wokół środka róży.


W ten sam sposób dokładać kolejne płatki.


Jeśli palce w czasie formowania róży zaczną się lepić należy po prostu zanurzyć je na chwilę w cukrze pudrze. Nadmiar cukru otrzepać.


 Kolejny płatek.


 I kolejny.


Dołożyć i docisnąć ostatni z płatków. 


 Ukształtować płatki palcami wyginając je lekko.


W ten oto sposób powstała marcepanowa różyczka. Gotowy kwiatek najlepiej wstawić na kilkanaście minut do lodówki by masa marcepanowa stwardniała. Następnie udekorować wypiek :-)

 
Powodzenia!


5 komentarzy:

  1. Prześliczna i instrukcja precyzyjnie podana. Gratuluję.Ula

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna instrukcja i rozyczki wychodza super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne. Mam masę marcepanową i będę próbowała zrobić takie różyczki do ozdobienia tortu na rocznicę ślubu. Mam nadzieję że wyjdą. Jeśli tak będzie to na pewno opublikuję na swoim blogu. Zapraszam do odwiedzenia, może u mnie znajdzie Pani też jakąś inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie Pani wyszły te różyczki, jak prawdziwe. Ja też wczoraj zrobiłam pierwszy tort z takimi ozdobami, ale moje są troszkę skromniejsze. efekty można zobaczyć na moim blogu, zapraszam: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/tort-smietanowo-malinowy-z-czekoladowa.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pieknie, dziekuje bardzo :))

    OdpowiedzUsuń

Drukuj