piątek, 25 marca 2016

Jaglany sernik na zimno "Bounty"


Delikatny, zdrowy, jaglany sernik o kokosowej nucie z czekoladową polewą. Prosty do zrobienia, kremowy w konsystencji i bardzo smaczny. Zdrowy sernik bez wyrzutów sumienia :-) Bezglutenowy, 100% wegański. Polecam!

Składniki:

puszka (400 ml) schłodzonego przez 24h pełnotłustego mleka kokosowego
200 g kaszy jaglanej
80 g wiórków kokosowych
60 g nierafinowanego oleju kokosowego
2 łyżki soku z cytryny
100 ml syropu klonowego lub innego zdrowego słodzika


Kaszę dobrze wypłukać w gorącej wodzie, wrzucić do garnka i zalać litrem wrzątku. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez około 25 - 35 minut. Kasza mocno rozklei się na przysłowiową papkę, zgęstnieje a woda całkowicie wyparuje. Należy pilnować i co jakiś czas zamieszać by kasza nie przywarła do dna garnka. Zdjąć z ognia, zostawić do ostygnięcia.

Puszkę ze schłodzonym mlekiem kokosowym odwrócić do góry dnem, otworzyć. Wodę kokosową użyć do innych celów a gęstą śmietankę kokosową wyjąć z puszki. Przestudzoną kaszę jaglaną, śmietankę kokosową, syrop klonowy, olej kokosowy i sok z cytryny zmiksować blenderem najlepiej ręcznym na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.

Dno okrągłej formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysypać wiórkami kokosowymi. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wygładzić wierzch i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.


Polewa czekoladowa:

200 g gorzkiej czekolady
90 g śmietanki kokosowej (np. ze schłodzonego mleka kokosowego)

oraz:

wiórki kokosowe 
płatki kokosowe do dekoracji

Czekoladę posiekać na małe kawałki, wrzucić do szklanej lub metalowej miseczki, dodać śmietankę kokosową. Miskę umieścić nad rondlem z gotującą się wodą. Rozpuścić czekoladę, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia. Polać ciasto polewą, posypać płatkami kokosa. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Uwielbiam przepisy, gdzie jest tak mało składników :D To ciasto brzmi super, na pewno wypróbuję po świętach :) Dziś już upiekłam jeden sernik z jaglanki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada taka normalna to raczej wegańska nie jest ;)
    Ciekawy przepis, trzeba spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale są też czekolady wegańskie, ha! Pozdrawiam :)
      P.S. Boski przepis, dziś robię! :)

      Usuń
  3. Ciekawe bo moja jest: miazga kakaowe, tłuszcz kakaowe, lecytyna ze słonecznika, naturalny aromat waniliowy.. co nie jest wegańskie? :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam z dwoch porcji i nie zestaliło mi sie, co zrobic? :(

    OdpowiedzUsuń

Drukuj