Delikatny, zdrowy, jaglany sernik o kokosowej nucie z czekoladową polewą. Prosty do zrobienia, kremowy w konsystencji i bardzo smaczny. Zdrowy sernik bez wyrzutów sumienia :-) Bezglutenowy, 100% wegański. Polecam!
Składniki:
puszka (400 ml) schłodzonego przez 24h pełnotłustego mleka kokosowego
200 g kaszy jaglanej
80 g wiórków kokosowych
60 g nierafinowanego oleju kokosowego
60 g nierafinowanego oleju kokosowego
2 łyżki soku z cytryny
100 ml syropu klonowego lub innego zdrowego słodzika
Kaszę dobrze wypłukać w gorącej wodzie, wrzucić do garnka i zalać litrem wrzątku. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez około 25 - 35 minut. Kasza mocno rozklei się na przysłowiową papkę, zgęstnieje a woda całkowicie wyparuje. Należy pilnować i co jakiś czas zamieszać by kasza nie przywarła do dna garnka. Zdjąć z ognia, zostawić do ostygnięcia.
Puszkę ze schłodzonym mlekiem kokosowym odwrócić do góry dnem, otworzyć. Wodę kokosową użyć do innych celów a gęstą śmietankę kokosową wyjąć z puszki. Przestudzoną kaszę jaglaną, śmietankę kokosową, syrop klonowy, olej kokosowy i sok z cytryny zmiksować blenderem najlepiej ręcznym na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Dno okrągłej formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysypać wiórkami kokosowymi. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wygładzić wierzch i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.
Polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady
90 g śmietanki kokosowej (np. ze schłodzonego mleka kokosowego)
oraz:
wiórki kokosowe
płatki kokosowe do dekoracji
Czekoladę posiekać na małe kawałki, wrzucić do szklanej lub metalowej miseczki, dodać śmietankę kokosową. Miskę umieścić nad rondlem z gotującą się wodą. Rozpuścić czekoladę, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia. Polać ciasto polewą, posypać płatkami kokosa. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Uwielbiam przepisy, gdzie jest tak mało składników :D To ciasto brzmi super, na pewno wypróbuję po świętach :) Dziś już upiekłam jeden sernik z jaglanki :D
OdpowiedzUsuńCzekolada taka normalna to raczej wegańska nie jest ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, trzeba spróbować!
Ale są też czekolady wegańskie, ha! Pozdrawiam :)
UsuńP.S. Boski przepis, dziś robię! :)
Ciekawe bo moja jest: miazga kakaowe, tłuszcz kakaowe, lecytyna ze słonecznika, naturalny aromat waniliowy.. co nie jest wegańskie? :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam z dwoch porcji i nie zestaliło mi sie, co zrobic? :(
OdpowiedzUsuń