Szwedzka kuchnia to dla mnie nieustające źródło pomysłów kulinarnych :-) Tym razem w oko wpadła mi lingontårta czyli kruche ciasto, warstwa kwaskowej konfitury lub dżemu borówkowego i gruba warstwa puszystej bitej śmietany posypana płatkami białej czekolady i suszoną żurawiną. Pycha! To jedna z najprostszych tart i tu doskonale sprawdza się powiedzenie "w prostocie jest siła" :-). Tartę odkryłam podczas niedawnej wizyty w Ikea i od razu postanowiłam zrobić ją w domu. Kucharz potwierdził przypuszczenia moich kubków smakowych co do składników więc pozostało mi jedynie kupić dżem borówkowy. Kto jeszcze nie spróbował połączenia kwaśnej borówki ze słodką śmietanką i kruchym ciastem ten doprawdy nie wie co stracił. Tartę można również wykonać z konfiturą z żurawiny, jest równie smaczna. Bardzo polecam!
Składniki:
Ciasto:
195 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
25 g cukru pudru
1 duże żółtko (L)
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki dodać do sypkich składników, rozetrzeć palcami. Dodać żółtko i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Formę do tarty o średnicy 25 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem, posmarować lekko masłem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować np. na papierze do pieczenia (zapobiega przywieraniu i nie trzeba podsypywać mąką). Wyłożyć formę ciastem razem z boczkami. Schłodzić w lodówce przez 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Ciasto ponakłuwać w kilka miejscach widelcem. Piec około 20 minut, do momentu ładnego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Masa:
600 g schłodzonej śmietany kremówki 36%
350 g gęstego dżemu lub konfitury borówkowej*
2 łyżki cukru pudru
oraz:
50 g białej czekolady
suszona żurawina
* Dżem musi być gęsty - lejący po prostu wypłynie z ciasta.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Na zimny spód równomiernie nałożyć warstwę dżemu z borówek. Następnie nałożyć ubitą śmietankę i delikatnie rozsmarować ją na borówkach.
Przy pomocy ostrego noża zetrzeć wiórki z białej czekolady. Wierzch ciasta posypać wiórkami z czekolady i suszona żurawiną. Schłodzić tartę przez kilka godzin. Przechowywać w lodówce.
Smacznego! :-)
Bajeczna, aż ślinka cieknie ;D
OdpowiedzUsuńPiękna, chętnie zjadłabym kawałek i pewnie na jednym by się nie skończyło.
OdpowiedzUsuńw Ikei pod bitą śmietaną jest jeszcze ganache z bialej czekolady <3
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja. Goście się zachwycali.
OdpowiedzUsuń