Pudding z chia to stanowczo jeden z najszybszych i najzdrowszych deserów jakie znam. Wspaniale nadaje się również na słodkie śniadanie :-) Warto wiedzieć, że chia czyli szałwia hiszpańska jest skarbnicą błonnika, wapnia, żelaza, potasu, magnezu, kwasów omega - 3 i antyoksydantów. Wegański, bezglutenowy, zdrowy, pyszny i do tego banalnie prosty do przygotowania deser. Cóż można chcieć więcej :-) Kto jeszcze nie spróbował puddingu z chia - czas najwyższy! Polecam!
Składniki na 2 pucharki:
300 ml mleka kokosowego
40 g nasion chia
2 małe mango lub jedno duże
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki wiórków kokosowych
listki świeżej mięty do dekoracji
Nasiona chia zalać mlekiem kokosowym, dodać syrop klonowy i wiórki. Energicznie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc by nasiona chia napęczniały.
Mango obrać, pokroić w małą kosteczkę. Do przygotowanych pucharków nakładać warstwowo pudding chia i pokrojone owoce. Udekorować listkami mięty. Przechowywać w lodówce.
Smacznego! :-)
czym mozna by zastapic syrop klonowy?
OdpowiedzUsuńMożna użyć miodu
UsuńDeser wyglada super apetycznie. Przepis po prostu REWELACJA:-).
OdpowiedzUsuńja kupilam mleko kokosowe w puszcze sklad,woda ,kokos,,wrzcuilam nasiona chia i tak jakos wygladalo jakby sie zwazylo co zle zrobilam??a pani takie ladny
OdpowiedzUsuńMleko kokosowe to co innego niż mleczko kokosowe w puszce. To drugie też jest ok ale trzeba je dobrze wymieszać bo na wierzchu zwykle jest gęsta śmietanka kokosowa. Na pewno deser wyjdzie.
Usuń