czwartek, 19 lutego 2015

Razowe ciasteczka z marmoladą

 

Niewielkie, pełnoziarniste ciasteczka w kształcie wiązanej muszki, nadziane owocową marmoladą należą do grona moich ulubionych. Proste i pyszne. Pięknie pachnące masłem. Tak smakowite, że zwykle od razu robię podwójną porcję i chowam część ciastek na "czarną godzinę" :-)

Składniki na ok. 35 szt.:
Ciasto:
250 g mąki razowej ( ja często używam orkiszowej razowej)
130 g schłodzonego masła
50 g cukru pudru
1 duże żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
Ewentualnie 1 łyżka zimnej wody
Oraz:
200 g twardej owocowej marmolady np. różanej

Masło pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone masło. Rozetrzeć palcami. Dodać żółtko. Dobrze wyrobić gładkie ciasto. Jeśli masa okaże się trochę za sucha (zależy to od wielkości żółtka), należy dodać troszkę lodowatej wody.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok 30 min.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować, podsypując  delikatnie mąką,  jeśli zajdzie potrzeba. Ciasto podzielić na kwadraty o wymiarach 6 cm x 6 cm. Na każdym kwadraciku ułożyć 1 łyżeczkę marmolady. Następnie, nałożyć brzegi ciasta po przekątnej na siebie i lekko docisnąć by ciasto skleiło się.

Piekarnik rozgrzać do 190° C. Piec ciasteczka ok. 12-15 minut, do uzyskania ładnego złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego! :-)





3 komentarze:

  1. Smakowicie wyglądają ciasteczka :) Wczoraj upiekłam ciasto bananowe, a Twoje ciasteczka upiekę w sobotę.

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne! jak znam życie, to moje się rozkleją przy pieczeniu, ale spróbuję : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno się nie rozkleją. Ważne tylko by użyć marmolady a nie dżemu bo ten niestety by wypłynął. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj