niedziela, 3 maja 2015

Crostata (włoska tarta)


Słoneczna Italia... Gdzie się nie spojrzy, nawet w dużym mieście, tam oczom ukazują się drzewka owocowe uginające się od owoców. Zawsze gdy odwiedzam inne kraje testuję lokalne specjały starając się zapamiętać ich smak by móc potem odtworzyć je w mojej kuchni :-) Crostata to bardzo popularna włoska tarta. Genialna w swej prostocie bo składa się z kruchego ciasta z nutką cytryny, cienkiej warstwy migdałów i konfitury owocowej, najczęściej z moreli, brzoskwini lub owoców leśnych. Crostata di marmellata ma zwykle na swym wierzchu kratkę ułożoną z paseczków lub wałeczków z ciasta. Nie przejmujcie się jeśli paseczki nie wyjdą idealnie równe - nawet w restauracji często takie nie są ;-) Włosi mają niesamowity luz i nie przejmują się tak bardzo jak my. Ciasto ma wyglądać jak domowe, ot tak zrobione od niechcenia. I właśnie tego włoskiego luzu oprócz cudownej pogody oczywiście, brakuje mi czasem u nas. Crostata w towarzystwie kubka z kawą przenosi mnie na chwilę do Włoch :-) Polecam!

Składniki:

Ciasto (pasta frolla):

300 g mąki
150 g zimnego masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 duża cytryna

Cytrynę umyć i dokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć z niej skórkę. Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder i skórkę. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników. Dodać żółtka. Szybko wyrobić  gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.

Dno formy do tarty o średnicy 25  lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyjąć ciasto z lodówki. Z ciasta odkroić mały kawałek - posłuży on potem do zrobienia dekoracyjnych paseczków. Wylepić całą formę ciastem. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Spód do tarty podpiec przez ok. 6 min. Ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić.

Nadzienie:

600 g niskosłodzonej konfitury z moreli z dużymi kawałkami owoców
90 g mielonych migdałów
3 łyżki likieru Amaretto

Konfiturę wymieszać z likierem. Na podpieczone ciasto równomiernie wysypać mielone migdały. Następnie delikatnie rozsmarować konfiturę.

Pozostałe surowe ciasto rozwałkować, nożem wyciąć paski o szerokości około 1 cm. Paseczki ułożyć na cieście w kształcie kratki.

Piec w temperaturze 180°C przez około 35 min, aż paseczki ładnie się zarumienią. Wyjąć, ostudzić, można posypać cukrem pudrem.  

Smacznego! :-)





1 komentarz:

Drukuj